09/27/10 14:35
(http://ikonomika.org/)

Евро бюджетен риск

В параграф 35 на преходните и заключителни разпоредби на проектозакона за държавния бюджет за 2011 година пише:

За покриване на по-високото от разчетеното усвояване на средствата от помощта, предоставена на Република България от Европейския съюз, Министерският съвет може да одобри предоставянето на допълнително финансиране от републиканския бюджет по извънбюджетната сметка на Националния фонд към министъра на финансите.

С други думи, евентуално по-голямо от заложеното усвояване на еврофондове директно ще влоши бюджетното салдо заради необходимото кофинансиране – при това без никакви лимити и ограничения. Т.е. ако правителството успее да постигне единия си приоритет (високо усвояване на еврофондове), то автоматично ще застраши другия си приоритет (дефицит под 3% от БВП). И обратно.

Така – освен липса на буфери, които да покрият рисковете в приходната и разходната страна на бюджета, имаме и проблем с липсата на буфери, които да покрият "риска" от по-голямо усвояване на еврофондовете. 




Блогът за икономика 2010

Публикувана на 09/27/10 14:35 http://ikonomika.org/?p=4560
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване