10/06/10 10:42
(http://ivanbedrov.com/)

Отборът на партийните поети

1201-boiko_001Мен хулите не ме смущават,

врагът с които те покри -

аз знам, аз вярвам, че си права,

когато съгрешиш дори!

Христо Радевски, “Към партията”

Тези редове са писани преди много години, а преди двайсетина години бяха извадени от учебниците по литература. Сериозна част от управленския екип на ГЕРБ не ги познават по чисто възрастови причини. Премиерът е на достатъчно години и би трябвало да ги познава, но пък не му личи. И по-стари, и по-млади в ГЕРБ обаче се държат като автори на горните стихове. Демонстрират отказ от мислене и защитават с готовност всеки рязък завой, като се опитват да го представят за най-последователното и логично нещо на света. Правителството е право, когато съгреши дори.

Правителството рязко се отказа от намеренията си за пенсионна реформа. Наскоро омекоти първоначалния вариант, а вчера премиерът Бойко Борисов обяви, че промените в Кодекса за социалното осигуряване ще бъдат изтеглени от Народното събрание за поредно дописване. Край. Реформата остава за някой друг път. Предстоящите след година президентски и местни избори правят много лесна прогнозата - това правителство вероятно изобщо няма да реформира пенсионната система.

ГЕРБ дойде на власт с обещанието да намали с 5% осигуровките, които работодатели и служители плащат на НОИ. От началото на тази година осигуровките бяха намалени с 2%. От началото на следващата обаче осигуровките ще бъдат увеличени с 3%. Крайният резултат е 1 процентен пункт нагоре. Увеличението на осигуровките е факт.

Разбира се, правителството ще ни убеждава, че данъчно-осигурителната тежест остава непроменена. С парите за здраве ще се плащат пенсии. Когато и парите за здраве свършат, може би пенсиите ще бъдат плащани с акцизите от ракията. Когато и тези пари свършат, нищо чудно да дойде ред на еврофондовете. Запълваме дупки всякакви.

Паникьорското поведение на правителството не помага нито на гражданите, нито на самото него. Липсата на предвидимост често е споменавана като проблем пред инвеститорите. От вчера този проблем порасна още повече. Защото няма никаква логика повече от година след началото на мандата на това управление всичко да започва отначало. Здравна реформа няма. Често няма и министър. Пенсионна реформа вече също няма. На тяхно място има всекидневни компромиси и тотална загуба на памет. Вчера сме говорили едно, днес вече не е вчера.

Разбира се, не очаквайте премиерът или министрите му да си признаят, че са сбъркали. Няма да нарекат и последните си действия с истинското им име - “кръгом”. Няма да чуете и по-дългосрочни намерения от всекидневното потушаване на нечие недоволство. И всички на борда ще продължат да се държат като автори на стиховете “…аз вярвам, че си права, когато съгрешиш дори!”

коментар от днешния брой на в.Пари

снимка: slava.bg

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване