10/07/10 14:39
(http://sulla.bg/)

Пророчествата на NASA – Развръзката

През май месец Американската космическа агенция излезе с предупреждението, че на Европа й предстои изпепеляващо лято с незапомнени в историята на метеорологията жеги. Тогава аз си позволих да се усъмня в това пророчество и в една своя статия обещах, че ще си направя труда да проследя лято 2010 статистически и да видя, аджеба, познават ли от NASA и ако не познават, защо – защото са слаби прогностици, или защото искат да всяват паника чрез слухове. Впрочем и двете хипотези не са особено ласкателни за Агенцията.

И понеже съм човек, който обикновено си спазва обещанията, готов съм с отговора за рекордните температури през изминалото лято. Обработих малко над 800 дневни температурни максимума. Взех ги от 13 европейски столици, подбрани така, че да са представителни за всички климатични типове на континента. Столиците са: Лондон, Париж, Берлин, Виена, Москва, Прага, Брюксел, Стокхолм, Хелзинки, Рим, Мадрид, Атина и София. Защо точно 13? За да е фатално. А защо и София? Глупав въпрос!… Ограничих се върху месеците юли и август, защото, ако ще търсим летни температурни рекорди, трябва да ги търсим само там. Ден по ден извадих рекордите за периода 1993 – 2010. Използвах базата данни на Weather Underground от Англия. Това, което ме интересуваше, не бяха температурите, а колко пъти е имало температурни рекорди на конкретната дата във всяка една от годините, които изследвах. Тоест за мен беше важно да видя, че, примерно, 10 от температурните рекорди за юли в Прага са през 2006, без да ме интересуват конкретните стойности (макар че в таблицата, която прилагам, ги има и тях). Така най-обективно се определя коя година е по-топла от друга, а не по еднократните стойности и номинала на отделните рекорди. Иначе би значело да направим заключението, че ако най-дебелият човек е мексиканец, то мексиканците са най-дебелите хора на света. Което очевидно не е така. Мисля, че методиката ми е добра и съм сигурен, че ако някой си направи труда да вкара в моята база данни всички регистрирани в Европа температури през това лято и ги съотнесе към температурните рекорди за предишните 15 години, ще получи същата картина.

И така, резултатът от изследването е, че NASA не позна. 2010 година се нарежда на трето място, ако отчитаме аномалиите в Москва, и на четвърто, ако не ги отчитаме. И в двата случая отминалото лято си е лято като лято, с нищо не забележимо и с нищо не шокиращо. То е било рекордно топло само през юли в Хелзинки и, разбира се, през юли и август в Москва. Някой любител на темата за световната конспирация би могъл да каже: „Ето, тези жеги и пожари около Москва тази година бяха толкова необичайни и локални, че руснаците с право твърдят, че някой е използвал срещу тях климатично оръжие. Но кой може да е този някой? Едва ли Непал или Бряг на слоновата кост. Очевидно американците. Тогава пророчествата на NASA от май месец не добиват ли ново измерение? Не можем ли да ги тълкуваме хем като предупреждение за това, което се готви да се направи, хем като застраховане – един вид, ние предупредихме, че климатът ще се държи странно, така че обвинявайте планетата, а не Пентагона”. И наистина, от таблицата и диаграмите може да се види, че през това лято Москва е температурно явление, което не се връзва с нищо друго. Жалко, че не съм привърженик на конспиративната теория – иначе щях да напиша съвсем друга статия.

Иначе много ясно може да се види, че най-гореща напоследък е била 2003 година. Тя е шампион по рекорди за месец август, докато за юли шампион е 2006 година. За София пък и през двата месеца най-гореща е била 2007. През ХХІ век има два пъти повече шампиони отколкото през ХХ, но това, разбира се, не означава, че сегашният век е два пъти по-горещ от предишния. Напротив, температурите варират съвсем равномерно и предсказуемо и катаклизъм на хоризонта все още не се наблюдава. Впрочем много интересна е следната констатация. 2010 безспорно е сред топлите години, но през 2009 няма нито един рекорд. 2009 е първата от 13 години насам, през която не е отбелязан температурен рекорд. Пак 13 и пак намек за климатично оръжие! Ех, NASA, NASA… Не трябваше да допускаш литератор да прави статистически анализи!…

Така. Да видим какво ни чака оттук нататък. След най-жаркото и изпепеляващо лято, независимо дали се е състояло в тези апокалиптични мащаби или не, ни очаква – какво? Разбира се най-лютата зима от 10 века насам! „Идващата зима ще бъде най-суровата за Европа през последното хилядолетие, а огромни ледници могат в недалечно бъдеще да покрият континента”, предупреждават руски учени. Ха, така! Империята отвръща на удара. Огнената Америка и ледената Русия! Дали пък руснаците не са изобретили някакво климатично оръжие, което, за разлика от американското, кара на замръзване? И ако да, то защо пак на горката Европа ще го прилагат? Не знам. Но знам, че през следващия месец май пак ще пиша за отминалата зима, както сега пиша за отминалото лято. И няма край, и няма край…


Публикувана на 10/07/10 14:39 http://sulla.bg/2010/10/07/1649.html
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване