10/09/10 16:09
(http://psabev.blogspot.com/)

Кое месо ви е най-вкусно?

Попитахме 303 души какво месо обичат най-много…

Оказа се, че по всеобщо мнение най-вкусното месо е свинското (29%), въпреки че много хора го избяхват поради религиозни, здравословни или други причини. За съжаление, то е смятано и за едно от най-вредните поради съдържащите се в него мазнини и големия процент на холестерол в тях.

На второ място се класира пилешкото, на което залагат една четвърт от гласувалите (25%). То е едно от най-полезните за здравето (с изключение на кожата), богато е на белтъчини, предотвратява намаляването на костна маса,източник е на селени на витамин В.

В челната тройка влиза и рибата (12%). Доказано е, че хората, които консумират риба страдат много по-малко от сърдечносъдови заболявания в сравнение с останалите. Вероятно тук се корени и част от проблема, че България се нарежда на второ място в Европа по сърдечносъдови заболявания, изпреварвана единствено от унгарците (които обаче нямат излаз на море, забележете!). Рибата е по-богата на калций и фосфор от месото на бозайници и птици, затова е и изключително полезна за подрастващите и за хора, които имат проблеми с костите. Ето защо е добре да присъства поне веднъж в седмичното ни меню.

На следващата позиция се класират вегетарианците (8%). Няма да се спускам във спорове колко е полезно или вредно да си вегетарианец, особено в пост за месото. Да не говорим пък за веганите (такива, които освен месо, не консумират и животински продукти) и няма как да си набавят В12 например. Не, че няма таблетки, но по мое лично мнение една вратна пържола е къде-къде по-приятен начин да си набавиш въпросния витамин.

Отново с 8% са любимите ни морски дарове – раци, октоподи, скариди, миди, калмари и каквото друго се сетите. С Биляна обожаваме подобни деликатеси, богати на витамини и минерали, съдържат силни антиоксиданти, както и много ценни аминокиселини, които се усвояват бързо от организма.

Следва телешкото (6%). То е богато на протеини, витамини B6, B2 и B12, селен, фосфор и ниацин. Също така е мощен източник на желязо и цинк и съдържа изключително малко мазнини – ето защо при готвенето му трябва да се внимава да не стане прекалено твърдо и сухо.

Със своите изключителни хранителни качества заешкото месо (5%) е алтернатива за здравословно и диетично хранене. По съдържание на белтъчини заешкото месо държи рекорда спрямо останалите видове месо, като в същото време е бедно и на мазнини.

Другите птици (щрауси, патици и пуйки) са предпочитани от 2% от запитаните. Пуешкото се усвоява по-бързо от организма, щраусовото е с най-ниско съдържание на мазнини (0,03%), а патешкото е за любителите на по-мазничкото.
Дивечът (2%) може да си набавите както от всяко дивечовъдно стопанство, така и от големите хипермаркети, така че не е нужно да сте ловджия. Почти всяко дивечово месо има и питомна масово отглеждана алтернатива, но като цяло разликата е, че в общия случай месото е по-крехко, по-сухо и по-жилаво.
Не се сещам за много други видове месо, но 3% са посочили друг вид месо като тяхно любимо. В това число попадат жабешки бутчета, кучешко, конско, змийско, месо от скакалци… Аз лично освен жабоците, друго не съм опитвал (за кучешко и конско не съм съвсем сигурен, много кебапчета съм изял във всякакви заведения).
При всички положения, каквото и да обичате или да не обичате, най-важното е да се храним разнообразно, с мярка и с настроение! Да ви е сладко!

Подобни публикации


Rating: 0.0/10 (0 votes cast)


Социални мрежи: Digg Facebook Google Bookmarks E-mail this story to a friend! LinkedIn MySpace Technorati Twitter Yahoo! Bookmarks Live RSS

Публикувана на 10/09/10 16:09 http://feedproxy.google.com/~r/psabev/~3/qYGacrlWx_A/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване