10/27/10 22:19
(http://komitata.blogspot.com)

Вятърни мелници и водни кули

Нашето общество е особено жестоко към материалното наследство. Вероятно защото всяка нова власт обича да мисли за себе си като алфата и омегата на всеки прогрес.

Жертва на този начин на мислене падат именно красивите и вечните неща, които, все пак, в минали периоди са се промъкнали в пейзажа и доказват, напук на всичко, че в България е имало и хора с вкус.

Старата водна кула в Лозенец е едно от тези места. След като първо социалистическата мърлява архитектура и номенклатурни блокчета поунищожиха зеления Горен Лозенец, помпозният мутробарок, който не търпи ненасрано пространство, почти го довърши. Сега водната кула стои като реликт от едно друго време.

Съчувствам на кмета на Лозенец Прошко Прошков в усилието му да направи от водната кула място за хората, място, където можеш да се отпуснеш, да видиш изложба или просто да позяпаш от високо.

Събитието, което вчера беше организирано в двора на кулата, беше точно за да подсеща гражданството, а и когото трябва, че имаме желание да живеем в по-облагородено пространство, т.е. в истински европейски град и че понякога хич не е трудно да се постигне това.

 Гостите бяха почерпени с червено винце и бисквитки.


Бяха представени три  проекта на студентски колективи за обновяване на кулата и пространството около нея. Въпреки че студентите бяха работили много упорито и денонощно, нищо не ми хареса, може би моят вкус е по-консервативен. Искам си кулата както си е, само че ремонтирана и градинката около нея – облагородена.



 Тези май са най-талантливи от всички, които се явиха, но идеята ми харесва най-малко. Да се скрие кулата зад щори? WTF!

Какво пречи да имаме нещо, което не е кална градинка с изпочупени пейки и фасове в София. Нищо. Едно гласуване в общинския съвет, което да реши няколко юридически проблема, един от които е - формално да извади кулата от собствеността на общинското ВиК.

Прошко държи прочувствена реч, като обяснява визията си и проблемите, които трябва да се решат.

Около кулата са снимани филми и клипове, самата кула се извисява доста романтично и самотно над околния пейзаж. С умела политика дори може и някой лев да се спечели от туризъм.


Клипът на тая песен беше сниман на Водната кула, но не мога да го отрия нито в тубата, нито във вибокса. Ако някой разполага с него да го качи, моля ;-)

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване