10/30/10 16:42
(http://ruslantrad.com/)

Какво представлява наградата „Сахаров“?

През декември Европейският парламент ще присъди за двайсет и първи пореден път ежегодната си награда „Сахаров” за свобода на мисълта. От 1988 г. ЕП удостоява с тази награда отделни личности или организации за усилията им, положени в защита на човешките права и основни свободи срещу потисничеството и несправедливостта.

В Европа и по света Европейският парламент се застъпва за спазването на основните човешки права, свободата и демокрацията. Наградата „Сахаров” е форма на признание за тези, които са се отличили в борбата за правата на човека и свободата на изразяване. Подобно на съветския физик и Нобелов лауреат Андрей Сахаров, те са показали изключителна отдаденост и кураж, често рискувайки собствения си живот, в борбата срещу нетолерантността и потисничеството.

Европейският парламент ще присъди наградата заедно със сумата от 50 000 евро по време на пленарното си заседание в Страсбург на 15 декември.

Важни дати, свързани с наградата „Сахаров”:

  • 5 октомври – представяне на кандидатите на съвместно заседание на Комисията по външни работи, Комисията по развитие и Подкомисията по правата на човека.

  • 18 октомври – Комисията по външни работи и комисията по развитие ще гласуват тримата финалисти.

  • 21 октомври – лидерите на политически групи ще определят победителя.

  • 15 декември – церемония по награждаване по време на пленарното заседание на Парламента.

Тримата финалисти за наградата на ЕП „Сахаров“ за 2010 година са израелската неправителствена организация „Breaking the Silence“ („Да нарушим мълчанието“), кубинският дисидент Гилермо Фариняс и етиопката Биртукан Мидекса. Изборът направиха депутатите от Комисиите по външна политика и по развитие на 18 октомври. Победителят ще бъде избран от лидерите на политическите групи в Парламента на 21 октомври.

Ето и повече информация за тримата финалисти:

„Breaking the Silence“ („Да нарушим мълчанието“), номинирана от Групата на

Зелените/ Европейски свободен алианс и от Конфедеративната група на Европейската обединена левица − Северна зелена левица. Израелската неправителствена организация е създадена през 2004 година от войници и ветерани от израелската армия, които събират и разпространяват разкази за военната си служба на Западния бряг, в Ивицата Газа и Източен Йерусалим.

„Breaking the Silence“ е посветена на разкриването пред израелската общественост на реалността на израелската окупация, видяна през очите на израелски войници, и подтикването към дебат относно въздействието от продължителната окупация върху палестинското население и върху израелското общество.

Неправителствената организация публикува писмени и видео материали на Интернет страницата си. Членове на групата са извършили посещения за представяне на идеите си в Израел, Западна Европа и САЩ. Израелското правителство протестира срещу финансирането на организацията от чуждестранни правителства.

„Ако гласуваме за „Breaking the Silence“ гласуваме за мир, за честта на израелската демокрация и казваме, че сме за две държави: израелска и палестинска….Давайки наградата, искаме да дадем шанс на мира“.  Това заяви лидерът на групата на Зелените в ЕП Daniel Cohn-Bendit (Франция).

 

Гилермо Фариняс, номиниран от Joseph Daul, José Ignacio Salafranca Sánchez-Neyra, Jaime Mayor Oreja, Jacek Saryusz-Wolski, Jarosław Leszek Wałęsa и Francisco José Millán Mon от името на Група на Европейската народна партия (Християндемократи), както и от Групата на европейските консерватори и реформисти и от Edvard Kožušník и 91 други членове на ЕП.

Фариняс е кубински доктор по психология, независим журналист и политически дисидент в Куба. През годините той е провел 23 гладни стачки в знак на протест срещу различни елементи от режима в Куба, срещу цензурата и нарушаването на правата на човека „не за себе си, а за да защити своите сънародници“, по думите на  José Ignacio Salafranca (ЕНП, Испания) .

Кубинският дисидент получава Наградата за киберсвобода за 2006 г. на „Репортери без граници“. Неотдавна той приключи в много лошо здравословно състояние 4-месечна гладна стачка с искане за освобождаване на 52-ма активисти на опозицията, които са в затвора. Според лекарите Фариняс е бил съвсем близо до смъртта.

„Битката на Гилермо Фариняс беше и все още е пример за всички защитници на свободата и демокрацията“, се казва в номинацията.

Биртукан Мидекса, номинирана от  Групата на прогресивния алианс на социалистите и демократите в Европейския парламент е етиопски политик и бивш съдия. Тя е водач на опозиционната партия Обединение за демокрация и справедливост (ОДС).

Арестувана и осъдена на доживотен затвор през 2008 година след като разговаря с шведски журналисти за начина, по който опозиционни лидери са били освободени от затвора.  Тя открито заявява, че продължава своята „мирна борба за повече демокрация, спазване на правата на човека и принципите на правовата държава“ в Етиопия“. Освободена е в началото на октомври.

„Наградата „Сахаров“ трябва да се дава на онези, които се нуждаят от международна видимост и защита. Биртукан Мидекса има нужда и от двете. Чрез присъждането на наградата „Сахаров“ на Мидекса, представляваща всички политически затворници в Етиопия, Европейският парламент ще даде надежда и ще обърне вниманието към тази млада майка, една от малкото жени партийни лидери в Африка. Това ще направи по-видима борбата на хиляди забравени политически затворници, които се борят за справедливост, правовата държава и демокрация в Етиопия „, заяви Adrian Severin (Социалисти и демократи, Румъния) .

 

Наградата Сахаров за 2010 г. беше присъдена на кубинския дисидент Гилермо Фариняс. Победителят беше обявен от председателя на ЕП Йежи Бузек на 21 октомври в Страсбург. Номиниран като представител на всички, които се борят за свобода и защита на правата на човека в Куба, 48-годишният доктор по психология ще бъде поканен на получи наградата от 50 000 евро в Страсбург на 15 декември.

Гилермо Фариняс беше готов да пожертва и рискува здравето и живота си като средство за оказване на натиск за промяна в Куба. Надявам се, че ще мога лично тук в Страсбург да му връча наградата през декември, което ще бъде изключителен момент за Европейския парламент и за всички политически затворници в Куба, заяви г-н Бузек.

Борбата на Фариняс за свобода на изразяване и интернет

Гилермо Фериняс е бивш войник, който се присъединява към опозицията през 1989 г. след като напуска младежката комунистическа организация. Психолог и журналист по професия, той създава своя независима информационна агенция „Cubanacan Press“, с цел е да информира останалия свят за съдбата на политическите затворници в Куба. Агенцията е затворена.

Привърженик на ненасилието, той прекарва години в затвора и избира гладната стачка като средство за привличане на вниманието върху подтисничеството в Куба. През 2006 г. той провежда гладна стачка в знак на протест срещу киберцензурата и настоявайки за всеобщ достъп до свободно интернет пространство. За това той получава Наградата за киберсвобода за 2006 г. на „Репортери без граници“.

На прага на смъртта след гладна стачка

На 24 февруари 2010 г. Гилермо Фариняс започва 23-та си гладна стачка, в деня след предизвикалата широка полемика – и осъдена тогава от Европейския парламент – кончина на задържания заради убежденията си Орландо Сапато Тамайо вследствие на гладна стачка, продължила почти три месеца. Фариняс прекрати стачката през юли, според лекарите той  е бил съвсем близо до смъртта.

Битката на Гилермо Фариняс беше и все още е пример за всички защитници на свободата и демокрацията, заявиха членове на ЕП в подкрепа на номинацията му.

Той е третият кубински дисидент удостоен с тази награда от Европейския парламент след „Дамите в бяло“ и Освалдо Хосе Пая Сардиняс през 2002 г.

По материали на Европейския парламент


Публикувана на 10/30/10 16:42 http://ruslantrad.wordpress.com/2010/10/30/6462/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване