11/09/10 10:02
(http://ivanbedrov.com/)

Неколегиално за “отстрела”

2010-08-02-069_11. Неприятно чувство на раздразнение при неизяснена ситуация.

2. Приятно чувство, което е съпроводено с очакването на развръзката в книга или филм. Това са значенията на вече побългарената дума “съспенс”.

А на вас приятно или неприятно ви е?

Ентусиазмът на по-голямата част от българските медии покрай темата “400 000 евро обещани за отстрел на Борисов” показва, че на някои им е приятно. Ако им беше неприятно, нямаше да отделят толкова място и време за нещо, което всъщност не е новина. Кой е обещал 400 000 евро? На кого е обещал 400 000 евро? Кога ги е обещал? Защо иска “отстрел на Борисов”? Нито един от тези въпроси няма отговор. Темата обаче я има и очевидно на част от медиите не им е неприятно това да е така.

Ако приемем, че им е приятно, тогава се връщаме при второто определение на думата “съспенс” - приятното очакване на развръзката във филм или книга. Но пък да си признаваме, че медиите представят новините като филм или по-скоро сапунен сериал, не е много колегиално. От друга страна пък, е вярно.

Единственият факт в тази тема е, че това вече ни се е случвало. И преди медиите са съобщавали за засечени разговори и планове за убийство на българския министър-председател. И преди участниците в тези “новини” с видимо раздразнение, но и с неприкрито удоволствие коментират пред медиите въпросните заплахи. “Не бих я отрекъл”, е казал министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов по повод публикуваната информация. Самият министър-председател дори е демонстрирал разочарование от “ниската” цена, определена за живота му: “Мисля, че е малко.”

Резултатът от всичко това ще бъде, че темата ще присъства още по-широко в медиите. Публиката ще изпитва съспенс. От онзи втория, приятния. А засегнатите държавни мъже ще продължат да казват “не коментирам”, докато коментират темата.

Истината е, че подобна “новина” не може да съществува в нито една нормална държава. Подобни сигнали, когато ги има, са работа само и единствено на специалните служби. Изтичането на подобна новина е повод за проверка в самите служби. В нашия случай обаче няма да има проверка, както ни каза министър Цветанов със следното изречение: “…в случая специално не смятам, че трябва да правим някакво заключение за изтичането на информация, която да създаде някакъв подобен проблем”.

Държавните мъже очевидно стимулират разговора по подобни “новини”. Едва ли и медиите сами ще се сетят изведнъж да съобщят за някакви обещани пари и някакъв отстрел. Елементарното упражнение по отвличане на вниманието е добре познато на всички бивши и настоящи ченгета. Проблемът е защо самите медии с готовност се втурват да участват в това упражнение. Но това е една друга тема, а пък и разговорът ще стане съвсем неколегиален.

коментар от в.Пари

снимка: БГНЕС

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване