11/12/10 05:41
(http://asenov2007.wordpress.com/)

АБВ – ЛЕВИЯТ ПОПУЛИСТКИ ПРОЕКТ В БЪЛГАРИЯ

Радио SBS, Мелбърн, Австралия – разговор на Фили Лангдмън с Пламен Асенов, политически коментатор на SBS за България

Този текст е защитен от “Закона за авторското право…..” Право за препечатването му  електронни и печатни медии получават срещу сумата от 60 лева, преведени по сметка: UniCredit Bulbank – BG 04 UNCR 70004504154064, Пламен Асенов /Plamen Asenov/ За контакти, допълнителни уточнения и поръчки – тел. 0885 99 35 74. Колеги, надявам се поне занапред да подходите професионално и проявите уважение към институцията “журналист на свободна практика”. Ние не късаме житейските блага от Дърво на живота в собствена плантация, а, също като вас, сме принудени да ги купуваме от магазина!   

/Фили/ В България вчера стартира дългоочакваният нов политически проект на президента Георги Първанов, който се нарича “Алтернатива за българско възраждане” и вече стана известен в обществото като проектът АБВ. Обявен засега като гражданска формация, очаква се АБВ сравнително бързо да се превърне в политическа партия, която да играе важна роля в предстоящите следващата година президентски и местни избори. Макар да има конституционна забрана президентът да бъде и лидер на политическа партия, тя засега ще бъде заобиколена, като начело на инициативата застане друг човек. Въпреки това в Парламента веднага бе повдигнат отново въпроса за евентуално стартиране на процедура по импийчмънт на президента, защото така или иначе никой не си прави илюзии за истинската роля на президента Георги Първанов в създаването и развитието на новата партия.

Една от първите остри реакции по този повод дойде още преди време от премиера Бойко Борисов. Неотдавна той заяви, че на практика България вече няма президент, а това е жалко, защото страната се лишава от една важна институция цяла година преди мандатът на Първанов да изтече. Лидерът на БСП Сергей Станишев явно почувства заплаха от разцепление на левицата покрай проекта АБВ и заяви, че не приема съществуването на квазипартия, създадена от Първанов. Той каза, че БСП може да партнира с новата формация само ако тя се придържа към първоначалната си заявка да има характер на организация, която да стимулира развитието на гражданското общество в страната. Десницата засега не говори много по проекта на Първанов, но също отбеляза видимото  нарушение на Конституцията от сегашния президент и със задоволство коментира възможността неговите политически апетити да доведат до разцепление в БСП. Независимите наблюдатели засега са или силно критични, или твърде предпазливи по отношение на бъдещото развитие и роля на АБВ в политическия живот на страната. При всички случаи обаче те смятат, че могат да се очакват изненади и разместване на пластовете, след като едно социологическо проучване неотдавна посочи обществена подкрепа от около 17 процента за още дори несъздадената президентска формация, при едва 13 на сто за БСП. 

- Пламен, доколко реалистични са очакванията от обявения засега граждански формат, АБВ бързо да се трансформира в значим политически фактор за следващите избори? 

- Въпреки заявките, направени и вчера при откриването на учредителния форум, Фили, на практика всички са наясно, че намерението за стимулиране на гражданското общество, за създаване на гражданска формация, която да извади от някъде скрития експертен потенциал на българите и да го трансформира в алтернативни идеи за управление на страната, са само празни приказки. Засега те май се повтарят съвсем сериозно единствено от бившите десни политици, земеделците Стефан Личев и Борислав Китов, които са част от президентския проект, но двамата го правят очевидно с цел да успокоят съвестта си. Станишев също настоява на гражданския принцип в новата формация, но с напълно прозрачната цел поне да отдалечи във времето неизбежния удар, който по естествен начин ще нанесе тя върху БСП.

Иначе всички знаят, че, доколкото съществува истинско гражданско общество в България, то е с предимно десни нагласи и трудно ще припознае Първанов за свой водач. Същото важи и за онзи “експертен потенциал”, който се очаква да съществува в страната. Левицата и ДПС вече използваха и до голяма степен омърсиха в досегашното си управление част от българския такъв потенциал, по-рано НДСВ похарчи друга част от него, а всички останали сякаш гледат да се дистанцират от политиката – било за да запазят морала и себеуважението си, било за да изчакат подходящ момент и подходящ, по-скоро десен обаче, проект.

Така че гражданската формация АБВ на Първанов ще бъде буквално принудена от обстоятелството бързо да се трансформира в политическа партия, за да може поне с моркова на властта да привлече каквото е останало за привличане в политическите околности и пак ще опре до два вида хора – или откровени кариеристи, или некадърници, които се представят за експерти. И в двата случая истинска политическа алтернатива трудно ще се създаде и поддържа. 

- Има ли и други поводи за съмненията, че бъдещата президентска партия може да бъде наистина успешна като алтернатива на сегашното управление? 

- Има поне още два повода, но много важни, Фили. Единият е, че формацията, въпреки заявките с половин уста, че вероятно ще заеме някаква центристка позиция, на практика  се появява с напълно неясно политическо лице. При това го прави съвсем съзнателно, според мен. 

- Но това противоречи на нормалната политическа логика, тогава защо се прави? 

- Заради печалбата, свързана с ненормалната политическа логика, бих казал, за да подчертая парадоксалността на ситуацията. Очевидно Първанов и политическите архитекти около него все още намират, че в България има значима свободна територия за развитие на популизма, но този път тя се намира в лявата част на пространството. Преди няколко години, когато се появи партията на Бойко Борисов, такава свободна територия имаше в дясно и ГЕРБ я зае – съвсем привидно и на думи, разбира се, но всъщност нали точно създаването на привидности е един от основните белези на всеки политически популизъм.

Сега ставаме свидетели на подобен популистки подход, само че в ляво и това е съвсем очевидно. Както заявиха организатори от инициативния комитет – “не е време за обяснения кой е ляв и кой е десен, днес залогът е бъдещето на нашето отечество!” Аз лично винаги започвам много да внимавам, Фили, когато чуя внушения, че Отечеството е в опасност и някой трябва да го спасява. Още повече, ако въпросните спасители нямат ясна политическа физиономия, не се интересуват кой от техните поддръжници какви убеждения има, а искат само да бъдат подкрепени ей така, априори, защото са красиви, най-вероятно. 

- Добре, значи идеологическият мрак, който цари в новата формация, е единият повод за съмнение в нейния успех. Кой е другият? 

- Ако ми позволиш едно малко уточнение, Фили, говорим за идеологическия мрак, който на този етап съзнателно се поддържа в обществото по отношение на новата формация, както и вътре в самата нея. Не се съмнявам, че постепенно, с развитие на ситуациите, с приближаване на изборите и с привличане на все повече хора от левицата, този мрак в АБВ-то на Първанов ще започне да става прозрачен за все по-голяма част от политическата публика в страната. Имам предвид – доколкото някой в момента изобщо се заблуждава.

Втората причина за съмненията се поражда от имената и биографиите на хората, които засега са известни като учредители. Дори бившият стратег на левицата Александър Лилов онзи ден коментира, че един от основните му мотиви за скепсис по отношение на АБВ са лицата, които се спрягат като участници в проекта. 

- Какво не е наред с тези лица? 

- Голяма част от тях са в различна степен компрометирани в очите на българите, а някои направо са и провалени. Оставям настрани самия Първанов, той е тема за цяла книга, каквато колегата Иво Инджев дори вече написа. Но какво да кажем за генерала от полицията Красимир Петров, който е сред десетимата основни учредители на АБВ. Ами това е същият човек, който през януари 97-ма, по време на масовите протести срещу управлението на Жан Виденов, командваше полицейските части, нахвърлили се да бият невинни граждани пред Парламента и като озверели да ги преследват дори по уличките, далеч от самата сграда на Народното събрание. Какво да кажем за хора като ректора на Университета за национално и световно стопанство Борислав Борисов и бившия председател на организацията на евреите “Шалом” Емил Кало. Като споменавам Емил Кало, Фили, нямам предвид някакво антиеврейско внушение, а факта, че той, както и колегата му Борисов, са компрометирани фигури, доколкото през тъй нареченият Съюз за стопанска инициатива на гражданите са свързани пряко не с друг, а с Алексей Петров – човек, срещу когото има повдигнати тежки обвинения в съда и считан за един от босовете на българската мафия. Самият Костадин Паскалев пък, кмет на Благоевград и засега една от водещите фигури в проекта АБВ, макар да има донякъде реална политическа физиономия, се свързва повече с миналото, отколкото с бъдещето на политиката в България. Мога да изброявам още много, но и това е достатъчно, за да се заяви с ясно съзнание, че ако не пълни сто, то поне 95 процента от хората, които в този момент участват в проекта на Георги Първанов, са фигури с донякъде известни имена, но с твърде малък потенциал за реално обществено влияние. Да не говорим за генериране на нови алтернативни идеи и управленски решения. С други думи, по подобни поводи  маргиналните общества в България обобщават, че нов бардак със стари труженички не става. 

- Пламен, а доколко са основателни страховете на Сергей Станишев, че БСП ще пострада сериозно покрай новата президентска формация, като се превърне в банка за политическо кръвопреливане към АБВ? 

- На самото учредяване вчера, Фили, присъстваха петима души от водещите фигури в БСП – депутатите Мая Манолова, Стефан Данаилов, Евгений Желев и Кирил Добрев, както и евродепутатът от левицата Ивайло Калфин. Засега не е ясно дали те ще се прехвърлят в новата формация на президента, но дори и това да стане, то ще се случи по-нататък, когато формацията от гражданска се трансформира в политическа. Така че непосредствено разцепление например в парламентарната група на БСП засега не може да се очаква. Друг е въпросът дали то няма да стане съвсем скоро- например ако Първанов има под ръка още няколко привърженици от други политически сили и реши, че му е по-изгодно да създаде и поддържа своя собствена парламентарна група. Може би временно ще го забави възможността БСП този път да се включи, поне частично, в подетата вече инициатива за импийчмънт, но дори и това може да бъде само временно забавяне, не и да прекрати развитието на обективните процеси. Както казах – с наближаването на изборите, процесите на преливане от БСП към АБВ ще се засилят и ще обхванат не само високите, но и по-ниските нива в тази партия, доколкото вътре в нея си тлеят сериозни противоречия и недоволства.

Така че Станишев има основания да се притеснява от разпад на БСП. Макар че според мен реализацията на неговите притеснения за останалите българи ще бъде по-скоро добра новина.

Забележка:

Всички читатели, които, освен от политика, се интересуват и от литература, всеки ден могат да намерят нови и интересни текстове на другия ми блог – Оксиморонният свят /написано в Гугъл/ или на адрес www.passenov.wordpress.com


Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване