11/15/10 09:46
(http://blog.emyto.net/)

Как се премахват „глобалните“ разширения?

Това първоначално беше публикация в един по-специализиран блог в bgzilla.org, но по ред причини тези блогове вече ги няма, затова го поствам тук :) .

Как се премахват „глобалните“ разширения?
Публикувано на 06.10.2010 от Емил Станчев

Това е първата статия по същество в този блог. Идеята ми беше да започна с темата за профилите, но един проблем в съпорт форума наложи тази статия да изпревари.

За какво става дума? Mozilla в цялото си желание Firefox да бъде гъвкав и разширяем браузър са добавили възможност за инсталиране на разширения (exstensions), които да достъпни във всички профили (ето, знаех си, че трябваше да напиша първо за профилите :) ). И тъй като тези разширения са валидни за всички профили, те не мога да се премахнат през Addons Manager-а. За съжаление с тази възможност се злоупотребява от знайни и незнайни фирми и сайтове. Някои от тях го правят уж за удобство на потребителя, други просто за да се намърдат в браузъра ви. Още по-лошо става, когато тези разширения са написани некадърно или с лоши цели (като източване на лична информация, например). Примери за подобни бол: „Skype extension for Firefox“, „Microsoft .NET Framework Assistant“ и други.

Как обаче да ги премахнем, като не може през Addons Manager-а?

Има две места, където подобни разширения са настаняват:

  • В директорията, където е инсталиран Firefox-а;
  • В Windows registry-то.

Прамахване на разширения, намърдали се в директорията на Firefox-а

Тези разширения се инсталират в поддиректорията „extensions“ на директорията, където е инсталиран браузъра. Тази поддиректория съдържа по една поддиректория, имаща име уникалния идентификатор на разширението, за всяко разширение. Точно коя директория ни трява е тънкия момент. Част от разширенията имат идентификатор подобен на този:

{0FED7D55-65D4-47b6-A6DE-9A4ADB55355F}

Други имат идентификатор, който изключително много прилча на email адрес, като:

bg-BG@dictionaries.addons.mozilla.org

Вторият вариант е доста по-разбираем и доста често е името-на-разширението@сайта-на-разработчика.цом. Ако имаме този късмет, лесно бихме могли да намерим търсената директория.

По-тежък е проблемът с първия вид идентификатори. Те не носят никаква информация за разширението.
Единият вариант, за намиране на правилната директория, е, да разгледаме install.rdf файловете на всяко едно разширение и по-специално таговете и . При повече на брой разширения това упражнение може да бъде доста времеемко.
Другият вариант е, да използваме разширението „MR Tech Toolkit„. Една от функциите му е „Copy GUID“, което копира идентификатора на посочено разширение. Това става, като в Addons Manager-а кликнем с десен бутон на мишката върху търсеното разширение и изберем опцията „Copy GUID“ от контекстното меню, както е показано на картинката:

С така копирания идентификатор, лесно можем да открием търсената директория.

След това просто я изтриваме и вече сме се оттървали от досадното глобално разширение.

Прамахване на разширения, намърдали се в Windows registry

За да премахнем такова разширение се използва вградения в Windows инструмент regedit. Старитра се от Start->Run, в който просто пишем:

regedit

Намираме ключа HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Mozilla\Firefox\Extensions и изтреване ключа с идентификатора на ненужното ни разширение. В по-редки случаи търсеното разширение може да бъде и в HKEY_CURRENT_USER\Software\Mozilla\Firefox\Extensions.

Поздрави,
Ему

Публикувана на 11/15/10 09:46 http://blog.emyto.net/?p=726
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване