11/16/10 08:35
(http://komitata.blogspot.com)

Защо имаме пътеписи от Дубровник и нямаме подобни от Несебър

Знаете, че криво-ляво крепя най-добрия сайт за пътеписи в българоезичното интернет пространство (освен, че съм скромен, съм красив, умен и богат ;-) Работата (по-скоро хобито) по събирането, систематизацията и публикуването на почти 1200 пътеписа (към момента) води до някои наблюдения и въпроси. Пътеписите не се подбират по място – т.е. изобщо не е задължително да са от чужбина и като цяло се старая ако не веднъж седмично, то поне два-три пъти в месеца да има пътепис от България.


Пътнически кораби в пристанището на Дубровник


В общия случай (разбира се, че има изключения) хората пишат пътеписи, когато мястото и преживяванията са им харесали и като цяло силно критични или негативни към описваното място пътеписи не се срещат често. Същото важи и за пътеписите от България – човек иде до някое готино място и го описва, след което го праща при мен за публикуване


Още един кораб чака на рейд (снимките са правени в един и същи ден с 3 часа разлика)


Какво можем да прочетем обаче за

двете перли на Балканите – Дубровник и Несебър

– на нашия пътеписен сайт?

Общото между двата града е, че са част от световното културно наследство, като разликата е, че Дубровник преживя няколкомесечна обсада и обстрел с лека артилерия по време на войните в бивша Югославия.

За Дубровник в сайта има отделна категория, в която към момента са публикувани около 15-16 пътеписа, колко обаче са разказите за Несебър? Без да правя специално търсене, но не мисля, че са повече от един (ако изобщо има)!!!


Защо в Дубровник всеки ден акостират 3 пътнически кораба, а когато това се случи с един кораб в Несебър, то това излиза в централните новини на националните телевизии?


Обяснението е просто и го оставям на вас, ето и малко снимки:



Баба храни внуче (Дубровник)

Агенция продава имот (Несебър)


А сега оставам на вас да намерите разликите между последните две снимки и да дадете обяснените защо имаме много разкази за Дубровник и практически никакви за Несебър

Снимките от Дубровник за мои (от Patepis.com), а снимката от Несебър е от сайта на агенция за недвижими имоти – т.к. не съм искал разрешението им да ползвам снимката, давам линк към обявата с която те продават имота, надявам се това да е достатъчна компенсация :)

И малко самореклама: Всичките пътеписи в Patepis.com - потърсете Несебър ;-)

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване