11/16/10 13:57
(http://ikonomika.org/)

Най-добрият договор за Южен поток

Ето моето предложение за договор между България и Русия за Южен поток

 

1. Ние от руската страна вярваме, че Южен поток е перспективен проект и имаме голям интерес от изграждането му. Затова сме готови да поемем всички рискове от реализацията на проекта.

2. В знак на добра воля българската и руската страна анулират договора за АЕЦ "Белене", който беше спечелен от руснаците без истински международен търг (тъй като предварително беше решено, че до търга ще се допусне само руска технология). Ако българската страна реши да строи нова атомна централа, тя ще организира истински международен търг, на който ще бъдат поканени всички компании в сектора. Руската страна също може да участва.

3. Проектът Южен поток в България ще се изпълнява от компанията "ЮП" ЕАД. Компанията е 100% собственост на българското правителство. Всички потенциални печалби от проекта са за собственика на компанията.

4. "ЮП" ЕАД ще извърши всички инвестиционни разходи по проекта чрез кредит, без нито лев средства от българската държава или държавни компании, включително без държавна гаранция от българското правителство и без корпоративна гаранция от държавна компания. Компанията не може да ползва никакви данъчни облекчения, субсидии, държавна помощ или каквито и да са привилегии.

5. Руската страна, вярвайки че проектът Южен поток е безрисков, ще издаде пълна гаранция за кредитите на "ЮП" ЕАД. Това ще позволи полученият кредит да е нисколихвен. Ако компанията "ЮП" ЕАД не може да изплаща кредита, руската страна поема всички плащания по кредита без да има право на никакъв регресен риск към България или към "ЮП" ЕАД.

6. Транзитните такси за проекта Южен поток в България са фиксирани в евро и размерът им на километър за милиард кубически метра е не по-нисък от транзитните такси, които през последните 5 години руската страна заплаща за транзит на газ в България. Таксите не могат да се намаляват, но се увеличават всяка година с размера на инфлацията в България или инфлацията в Еврозоната (която от двете е по-висока).

7. Руската страна гарантира използване на пълния капацитет на газопровода Южен поток. Гаранцията се състои в газ за 1 милиард евро, който е депозиран в българско газохранилище. До изграждане на газохранилището гаранцията се предоставя във формата на депозит на Газпром от 1 милиард евро в БНБ. Строителните работи по Южен поток започват едва след като руската страна преведе парите.

8. "ЮП" ЕАД се подчинява на европейските регламенти, включително регламентите за либерализация на газовия пазар. България няма да иска никаква дерогация от европейските правила.

9. След стартиране на газоподаването по Южен поток, българската страна ще предложи миноритарен дял от "ЮП" ЕАД за приватизация през фондовата борса. Делът за приватизация е поне 25% от акциите.




Блогът за икономика 2010

Публикувана на 11/16/10 13:57 http://ikonomika.org/?p=4918
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване