11/17/10 06:38
(http://ikonomika.org/)

Промяна в политиката

Много страни не искаха да се дават пари на Гърция и се съгласиха неохотно на спасяване. Кредити бяха отпуснати на Гърция само след като тя самата помоли за това и се съгласи на тежки условия, вкл. и МВФ да участва.

При Ирландия се действа много по-различно – самата Ирландия не е свършила парите (има десетки милиарди в брой), нито иска да я спасяват (засега). Обаче, останалите страни от ЕС й оказват натиск да вземе кредит от спасителния фонд на ЕС. Смятат, че като действат превантивно ще намалят риска пазарите да се запитат дали и други страни от ЕС нямат проблеми.

Поне два проблема:

Понеже не Ирландия е поискала спасяването, нито е пред скорошен и неминуем фалит, тя е в по-силна позиция от Гърция. Трудно ще й бъдат наложени тежки условия, след като насила я карат да вземе кредит.

И след спасяването на Гърция се смяташе, че това ще спре "заразата" и ще предпази останалите страни. Не стана. Те трябва да се стегнат фискално, а не да разчитат, че спасявайки поредната малка страна ще заслепят пазара да не поглежда към големите.




Блогът за икономика 2010

Публикувана на 11/17/10 06:38 http://ikonomika.org/?p=4920
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване