12/12/10 22:25
(http://e-vestnik.bg/)

Промяна в баланса на властта в ЕС : Франция отстъпва на Германия

Кризата с еврото ясно показва, че властта в ЕС се измества от Франция към Германия. Когато през септември 2008 г. избухна финансовата криза, президентът Никола Саркози бързо пое европейското водачество. Той повика британският премиер Гордън Браун на спешни разговори в Париж. Той прикани европейците за насърчат икономиките си. Той се подигра на германския канцлер Ангела Меркел за колебанието й във връзка с плана за финансово стимулиране, като заяви, че “Франция работи по него, а Германия размишлява по него”. Французите бяха поне толкова важни, колкото германците и всъщност те определяха темпото (донякъде по случайност, тъй като Франция тогава беше ротационен председател на ЕС).

Тази година обаче се състоя дискретна промяна. Балансът на властта във френско-германската двойка, която доминираше изготвянето на политиката на ЕС се премести от другата страна на Рейн. Дълговата криза в еврозоната, по време на която всички погледи бяха насочени към Германия, безмилостно го показва. По фундаменталните елементи - постоянен механизъм за уреждане на дългови кризи след 2013 г., промяна в Договора на ЕС за въвеждането му в европейското законодателство, по-строги правила и санкции за нарушителите, никакво разширяване на спасителния фонд за финансова помощ - Меркел получи каквото искаше, а Саркози остана в миманса.

Въпреки трънливите лични отношения между двамата лидери, Франция и Германия продължават с опитите да изработват обща позиция преди срещите на върха на ЕС, така че изместването на баланса не винаги си личи. И двете страни имат интерес това да остане така. Митът за равноправното партньорство дава на Франция преувеличен статут и защитава Германия от обвинения в явен унилатерализъм. Когато Меркел и Саркози се срещнаха в Довил в началото на октомври и постигнаха договорка за еврото, се чуха обичайните мърморения от други членки на ЕС за френско-германски диктат. Тази седмица двамата отново изтъкнаха единството си на съвместно правителствено заседание в Германия.

Френското съгласие все още е необходимо, за да се задвижат нещата, което означава, че Париж може да действа като препятствие, ако реши. “Не е вярно, че Германия налага инициативите си. Отношенията са се променили, но само доколкото вече не става дума само за емоции, а и за интереси”, настоява френският министър на европейските въпроси Лоран Вокиез. Колкото и неудобно да е обаче за французите, истината е, че сега превес има Германия. “Хората казват, че Европа се управлява от Меркел и Саркози, но в тази връзка жената е по-силна от мъжа”, коментира друг френски високопоставен официален представител.

Главният фактор за това изместване на баланса е икономически. Едва миналата година френската икономика се справяше по-добре с рецесията от германската. Благодарение на силното централизирано правителство, което бе в състояние бързо да стимулира икономиката и щедрата система на социални помощи, която задържа вътрешното търсене на високи нива, френският БВП спадна само с 2,6 процента през 2009 г. спрямо 4,7 процента в Германия и средно 4,1 процента в еврозоната. Това даде възможност на французите да поддържат илюзията, че всичко си е наред.

Тази година обаче настъпи смяна на водача. Стимулираният от износа пик в Германия доведе ръста на БВП до 3,7 процента спрямо само 1,6 процента във Франция и 1,7 процента средно за еврозоната. Германия бере плодовете на годините умереност в ръста на трудовите възнаграждения и реформи в пазара на труда, които подобриха конкурентноспособността й. Въпреки демонстрираното на думи от Саркози реформаторско усърдие, Франция трябваше да се бори за повишаването на минималната пенсионна възраст с две години. Между 2005 и 2009 г. делът на Германия в световния износ нарасна, а този на Франция се смали.

Състоянието на френските държавни финанси само засилва разделението. Никое френско правителство не е имало балансиран бюджет от 27 години. През 2011 г. се очаква бюджетният дефицит на Франция ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване