11/17/10 10:00
(http://vasvalch.com/)

Туитове отпреди 30 години

Това ще бъде един кратък пост, но надали ще успея да се огранича до 140 символа. И все пак това не е необходимо – мога да туитя по винтидж-модел… на Post-It Notes!

Прост пример за директен маркетинг успя да ме накара да се усмихна. Това е концепция от Швеция за Post-It Notes – нали се сещате, онези жълти листчета, на които можете да напишете всичко, от “Обичам те, лека работа!” до “Вземи храна на кучето”. Опаковката по-долу е създадена специално за юбилея на Post It, които празнуват 30 години. Кутията е използвана като подарък на конференция за уеб-разработчици в Стокхолм. Идеята прави аналогия с нещо ново и модерно, като използва асоциацията, за да промотира нещо старо и добре познато.

Vintage Twitter

Vintage Twitter
An original that sticks!
They are twittastic!
We have twittered for 30 years, but in our own way.

Връзката е много добра находка: едновременно проста и оригинална, в съответствие с интересите на целевата публика. Това е най-добрата гаранция за силен отзвук и високо ниво на запаметяване. Посланието е неформално, с намигане към аудиторията – какъвто е и духът на хвърчащите лепящи листчета. Подходът е много по-старомоден и едноканален в сравнение с други примери, но виждаме едно добро доказателство, че креативният копирайтър може да се развихри и в традиционните формати.

Разбира се тук идва и основната дискусия: умно или не е да използваш чужда марка (Twitter), за да рекламираш своята собствена (Post It)? Сред критиците на идеята се прокрадва общото мнение, че посланието по-скоро “разводнява” идентичността на Post It и може да донесе негативи на марката. Освен това съобщението може да се възприеме като “Туитим от 30 години и затова ви казваме довиждане”, а не като “Туитим от 30 години и винаги ще сме тук”. Според мен забележките на анализаторите може и да са основателни, но потребителите преценяват посланието с един поглед и отговарят според първото си впечатление – затова и вярвам повече на доволната си усмивка, отколкото на задълбочената критика.



Още по темата:

  1. Градиш години, рушиш за минути

Публикувана на 11/17/10 10:00 http://feedproxy.google.com/~r/vasvalch/feed/~3/Kcr3PIXNr6U/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване