11/19/10 12:12
(http://sulla.bg/)

Увод в метасоциологията

Една сензация разтърси публичното пространство – Бойко Борисов вече не е на първо място по рейтинг. Ако новината беше, че Еверест вече не е най-високият връх, нямаше да е толкова шокираща. Това е бунт против природните закони. Върху симпатизантите на ГЕРБ новината сигурно има въздействието на слънчево затъмнение над първобитно племе. Но ако не той, кой?!

Отговорът е интересен и навежда на размисъл – българският политик с най-голямо одобрение според „Галъп” е Кристалина Георгиева. Като оставим настрана доколко тя е политик и то точно български, да поразсъждаваме над рейтинга й. „Галъп” казва, че тя е най-харесвана от 56% анкетирани, докато процентите на ББ и ЦЦ съответно падат на 47 и 41. Това аз си го представям така: взимаш 100 души и ги питаш кой е най-харесваният от тях политик и 56 от тях отговарят – Кристалина Георгиева.

Ще помоля „Галъп”, когато свърши с тези 100 души, да ми ги даде на мен, защото и аз имам да ги питам нещо. Любопитно ми е да разбера колко от тях ще отговорят на следните въпроси: коя е Кристалина Георгиева, в кой град работи, какво точно работи, кои са трите нейни политически акта през последния месец (когато се е качил рейтингът й със 7 пункта), които са се отразили пряко на живота ви или са отворили нови перспективи пред него, така че да ви накарат да я харесвате и одобрявате?

Опасявам се, че отговорилите смислено няма да са повече от 10%, макар че одобряващите я са цели 56% (не броим последния въпрос, защото на него няма смислен отговор). Разбира се, много повече – според мен над 90% от анкетираните – ще отговорят, без да се замислят, на въпроса кой увеличава пенсиите. Ще отговорят „президентът” или „кметът” в зависимост от това под въздействието на каква кампания се намират в момента.

Изнесените от Галъп резултати поставят един фундаментален въпрос: от какво зависи одобрението на публиката? Очевидно са нужни две неща: 1) името ти да е добре познато и 2) да не вършиш нищо и в нищо да не се забъркваш. Затова и президентът, който и да е той, винаги е с висок рейтинг. Затова и Бойко Борисов направи рейтинга си по време, когато от него не зависеше нищо, не му се налагаше да взима политически решения и не трябваше да прави нищо друго, освен да тича с кожената тужурка да го снимат телевизиите. Друг е въпросът защо той беше единственият главен секретар на МВР с такава патологична медийна активност, но на този въпрос ще търсим отговор отделно.

Изкушавам се от идеята за свой собствен комуникационен проект. Ще си измисля един въображаем човек и ще го нарека Иван Петров. После ще помоля медиите всеки ден да започват информационните си емисии по следния начин: „И днес Иван Петров не направи нищо. А сега водещите новини…”. След месец-два хората отдавна ще са престанали да чуват „не направи нищо”, но пък името Иван Петров ще им бъде до болка познато. И като ги попитате кого одобрявате най-много, ще отговорят – Иван Петров. Защото Иван Петров го знаят всички, а не е направил нищо лошо и в никакъв скандал не се е забъркал. Така, като се задържи за година-две на първо място по рейтинг, после можем от него да направим каквото си пожелаем – президент, премиер, кмет, бог на дъжда, селекционер на националния отбор по футбол, патриарх – въобще, каквото си искаме…


За в-к “Пари“, 19.11.2010

Публикувана на 11/19/10 12:12 http://sulla.bg/2010/11/19/1862.html
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване