11/20/10 16:15
(http://eneya.wordpress.com/)

Chitanka – след утрешния ден

Спомняте ли си темата „Читанка“?
Когато сайтът бе свален след полицейски рейд и куп хора се изредиха да говорят мъгляви неща за „нарушаване на авторското право“, „електронни книги“ и „пиратство“?

Реакцията на блог обществото беше силно и сайтът се появи отново.
Само че освен, че се появи отново, на мен ми направи впечатление наглият опит да се провери дали ще им мине номера на някои издателства.
Необоснованите и незащитени твърдения бяха едно нещо, но пълната липса на интерес и сериозна разследваща журналистика бяха нещата, които ме притесниха далеч повече.

До някаква степен наглостта ме изуми по-малко от заспалостта на онези, които се предполага, че трябва да бъдат гласа и стражът на обществото. Което може би обяснява защо блогването стана толкова популярно и разпространено.
Но да се върнем на важния въпрос – какво се случи, какво се промени, какво ново научихме и къде сме сега?
Ами… горе долу сме на същото място като преди – опитаха се директно да отнемат нещо от читателите, не им се получи, което ме кара да смятам, че опитите продължават, само че тихо и скрито. Нищо не се промени, освен, че много хора разбраха, че издателския бизнес пълни джобовете на посредниците, а не на авторите и преводачите. Също така преглед на статистиките показа, че твърденията на издателствата са неверни, дори просто защото сравнението на покупките на книги последните десет години (включвайки съобразяване с кризата), са доста по-различни от теориите, които бяха развити.
Факт, книжния ни пазар е труден, беден, ограничен, никак не е лесно да се издаде книга, независимо от езика и темата и че от това не се печели, ако си български автор, преводач или коректор.

Интересното обаче е, че книжарници има бол и все пак книги се купуват. Стана ясно, че има хора, които обичат да четат, но също така издателствата мълчат упорито относно появата на виртуални книги, нещото което беше дефакто основата на темата.

Какво обаче правим сега?


Filed under: бръмчащи мисли, политическaта отговорност Tagged: виртуални книги, книги, книжарници, литература, читанка
Публикувана на 11/20/10 16:15 http://eneya.wordpress.com/2010/11/20/chitanka/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване