11/20/10 11:49
(http://www.gorichka.bg/)

Food, Inc. – кой кого угоява?

food-inc-posterТози филм беше споменат вече, но е важно да му отделим и малко по-специално внимание. Защото това е най-всеобхватното представяне на проблема с храната, което сме виждали в киното досега.

Food, Inc. е документален филм за индустриалната храна в три основни части, който изследва съответно в първите две призводството на месо, производството на зеленчуци и зърнени култури, и завършва с анализ на огромната власт на хранителните гиганти. Филмът е американски и говори за американската действителност, която в някои отношения е по-добра, в други може би по-лоша от нашата, но в общите принципи е абсолютно същата.

А каква е тя? Брутални условия на отглеждане и третиране на всички видове животни, смазващи субсидии за царевицата, благодарение на които е възможно да се яде евтино месо, неестествени разлики в цените (отново заради субсидии според интереси) между пресните зеленчуци и пакетираните храни. В резултат – все повече затлъстяване, диабет и още безброй болести и проблеми, свързани с неправилното хранене.

Филмът, както може да се предполага, е остро критикуван, от цялата корпоративна хранителна индустрия на САЩ, но е факт, че никоя от големите корпорации не позволява на авторите му да влезе и да покаже на хората какво точно става зад вратите. Цялата история се базира на интервюта със служители и подизпълнители (фермери лицензирани от големите корпорации), които са решили да проговорят.

Задължителен филм, който дава необятно поле за размисъл, но и нещо по-важно – дава идеи за различни възможности и пътища за промяна на тази силно подтискаща ситуация. Изводите ще оставим да си ги направиш сам след като го гледаш, но няколко неща са очевидни:
Индустриалното производство на храна в сегашния му вид е създадено единствено с цел бързо и лесно забогатяване. То носи огромни проблеми на хората, но освен това създава огромни проблеми на околната среда – унищожава видове и почви, замърсява въздуха и водата… Индустриалната храна не е и начинът – както се опитват да ни убедят представителите му – да се изхрани постоянно нарастващото население на света , то е начин единствено някои от нас да станат по-дебели.

Food, Inc. е с активното участие на много от любимите ни герои: Ерик Шлосер (автор на Fast Food Nation), Майкъл Полан, Гари Хършбърг (автор на Да раздвижим нещата).

Официален трейлър:

Официален сайт: foodincmovie.com/

РЕГИСТРИРАЙ СЕ за форум Храна!

Публикувана на 11/20/10 11:49 http://blog.gorichka.bg/?p=2724
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване