11/22/10 08:02
(http://vasvalch.com/)

Интерактивно и полезно – информация за потребителя

gatwick_stickybits_4По принцип обичам летищата, но не това е причината да пиша за Гетуик днес. Вниманието ми привлече новата интерактивна система, която летището използва, за да информира пътниците. Идеята показва, че сухите данни могат лесно да бъдат поднесени по иновативен и интересен начин.

В момента на Гетуик тече продължителен и мащабен ремонт. А всички (особено софиянците) знаем какво значи това: променени маршрути, обиколки и леки или по-сериозни неудобства за пътниците. А ремонтите продължават и продължават, без да знаете какво точно се случва. Екипът по комуникации на летището вижда риска от раздразнение на редовните пътници и необходимостта за информационна кампания. Която се случва не със сухи прессъобщения и брошури, а с баркодове и видео. По протежението на ремонтните заграждения са отпечатани баркодове, които могат да бъдат използвани от мобилни устройства. Пътниците сканират кода и виждат видео от работата по съответния участък. Така те бързо научават с какво ще се подобри летището и каква е причината за наложените промени по пътя.

gatwick_stickybits_2gatwick_stickybits_1

Ето и едно от видеата, които потребителите виждат:

Сканирането на баркодовете се поддържа от приложението stickybits, а кампанията се популяризира и в социалните мрежи за геотагинг като Foursquare, Gowalla и Facebook Places. По време на ремонта ще се поставят нови баркодове и нови локации, така че информацията да се актуализира. Кампанията Gatwick Discovery Tour е част от стратегията на летището за навлизане в социалните медии. В момента служителите на Гетуик минават курсове за използване на Twitter, за да се превърне социалната мрежа в канал за връзка с клиентите.

Интерактивността е много добър начин за информиране, който не просто казва, но и въвлича потребителите. Така те се чувстват запознати с промените и е много по-малко вероятно да са недоволни. Екипът на Гетуик знае, че непрозрачните ремонтни заграждения създават недоверие, което те са преборили успешно. Изборът на комуникационен канал не е масов, но отговаря на профила на аудиторията: хората, които редовно минават през летището (и на които ремонтът ще направи най-силно впечатление), са с по-висок социален профил и в по-голямата си част са запознати с новите технологии, включително и баркод сканирането.



Още по темата:

  1. Удавени в информация – решението

Публикувана на 11/22/10 08:02 http://feedproxy.google.com/~r/vasvalch/feed/~3/tyRbodmgyyU/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване