11/22/10 08:45
(http://www.gorichka.bg/)

ТОП 5 TED видеа, които биха превърнали всеки скептичен циник в страстен борец за устойчив бизнес

По покана на Дневник, направихме ново издание на любимата ни рубрика ТОП 5. Предлагаме ви я без ангажимент, единствено с цел да привлечем вниманието ви върху предстоящия Green Innovation Forum, който горещо препоръчваме.

gif

1. РЕЙ АНДЕРСЪН, бизнес смисълът на устойчивото развитие.
Ако по някаква причина имате едни единствени 15 минути, гледайте това. Рей Андерсън е основател и директор на една от най-големите компании за мокет в света, Interface. Това, което той прави там за да превърне компанията в устойчив бизнес е толкова революционно, историческо и вдъхновяващо, все едно, че имате възможност да гледате на живо Джеймс Ват през 1975, който да ви обяснява, че идеята му за парен двигател ще промени света.

2. УИЛЯМ МАКДОНА, дизайнът “от люлка до люлка”.
Американският архитект Макдона е вече много добре познат с концепцията за “cradle to cradle” (буквално: от люлка до люлка), която е реална алтернатива на икономиката на изхвърлянето, която поддържа страстния ни консумеризъм. Най-великото е, че вече има супер много продукти и компании, като например Nike, DuPont, Dow Chemical, които вече експериментират с тази концепция в бизнеса си.

3. ТИМ ДЖАКСЪН, Проверка на икономическата действителност
Преди да поеме поста си на съветник на британското правителство Тим Джаксън е бил първият в света човек с професия “професор по устойчиво развитие”. В този изключително актуална презентация, г-н Джаксън поставя въпроса за връзката между обществените ни ценности, начина ни на живот, стремежа към постоянен икономически растеж и екологичната криза. Един ребус, който изглежда невъзможен за подреждане, но в тази презентация доста добре се задават посоките на мислене. Не я пропускайте.

4. АЛЕКС СТИВЪН, устойчиво бъдеще.
Алекс Стивън е човекът зад един от любимите ни сайтове, worldchanging.org. Тази реч е от 2007-ма година, предкризисно, и задава основните парадигми, в които можем да мислим за устойчиво бъдеще на обществото ни, нещо което за много хора изглежда все по-недостижимо. Или поне не и по лесния начин. Реч, която изгражда основите и представя най-сериозните предизвикателства и възмоности за промяна.

5. ДЖОН ДОЕР, спасение и печалба в зелените технологии
Джон Доер е един от най-влиятелните и успешни инвестиционни ангели в силиконовата долина. Направил състояние с инвестиции, като Amazon и Google, в момента той е завладян от песимизъм за способността на обществото ни да се справи с климатичните промени и вижда повод за оптимизъм единствено в зелени, иновативни компании, които стартират с идеята да предложат решения на огромните проблеми и по-този начин да спечелят от “най-голямата бизнес възможност на века” - решенията на екологичните проблеми. Вдъхновяващо.

Green Innovation Forum е в четвъртък, 25 ноември.

Регистрирай се.

Публикувана на 11/22/10 08:45 http://blog.gorichka.bg/?p=2766
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване