11/23/10 10:34
(http://ikonomika.org/)

Ирландия: Всяко зло за добро?

Вчера обясних на няколко човека, че вземането на кредит от ЕС и МВФ ще бутне правителството на Ирландия и съответно е възможно да доведе на власт ново, по-реформаторско правителство. И хоп – правителството на Ирландия практически падна. Това вероятно е най-бързо сбъдналата ми се прогноза (или поне първата част от нея).

ЕС и МВФ още не бяха изпили шампанското, с което да отпразнуват "спасяването на света" – и правителството в Ирландия загуби парламентарната си подкрепа, създавайки политическа криза. Очакването на ЕС и МВФ беше, че като притиснат Ирландия да вземе голям заем, пазарите ще бъдат успокоени. Обаче, всъщност се стигна до политическа криза, от което пазарите всъщност са още по-нервни. Груба грешка.

Във всеки случай, това е още един аргумент защо ЕС и МВФ не трябва да се бъркат където не им е работа. Притискайки Ирландия да вземе кредит, те (без да искат) доведоха до падане на правителството. На всичкото отгоре, сега взели да обясняват, че падането на правителството е "безотговорно" действие – явно не осъзнават, че те са го предизвикали.

В периода до изборите, които вероятно ще са след броени седмици, ситуацията ще става все по-напрегната, в управляващата партия вероятно ще има нов лидер, т.е. премиерът ще загуби поста си. Още повече, не е ясно дали правителството ще събере достатъчно мнозинство, за да прокара бюджета и да одобри споразумението с ЕС и МВФ. Доста нажежена обстановка, която може да доведе до неприятни изненади.

Надеждата е, че след изборите ще може да бъде съставено ново и по-силно правителство. В момента управляващата партия има рекордно ниска подкрепа. Най-висока подкрепа сред избирателите има Fine Gael – която е по-реформаторската дясна партия в Ирландия. На второ място е лявата Партия на труда. Ако Fine Gael не спечели самостоятелно мнозинство, вероятно ще трябва да управлява в коалиция с Партията на труда.



Блогът за икономика 2010

Публикувана на 11/23/10 10:34 http://ikonomika.org/?p=4938
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване