11/25/10 11:57
(http://blog.bogomil.info/)

Нивото на българския „уеб“ – абсурда и наградите на БГсайт 2010

След като се оказа, че 90% от сайтовете регистрирани за БГСайт 2010 не са валидни като стандарт и само 3(4) имат мобилна версия, бях леко обезсърчен, но си казах, „какво толкова, има време“, макар, че това едва ли е извинение.(**)


Абсурдът

Като видях, че сайт, който не съществува (*)bacb.bg спечели първото място в категорията за сайт на банкова институция, останах безмълвен. Видях и оценките на журито (много добри до „кърти мифки“).

Реакция
Много мислих как да реагирам, Аз все пак съм част от този конкурс по някакъв начин и съм заложил името си – не че то има някаква тежест, ама както казва един велик човек -“Аз само него си имам“.

Миналата година дори спечелих, награда за „принос към българския уеб“, което ме кара да се замисля, че съм допринесъл и аз за това, което ме кара да се срамувам, а аз не считам, че с действията си или с бездействията си, съм причинил това на Уеб-а :)

Извод
Официално се отказвам от наградата и от участието си в експертното жури, докато нещо не се промени. За да стане това, обаче всички трябва да се опитват да го направят, а не само да изкарват пари, като продават статични HTML файлове на клиентите или като копират западни сайтове, което няма да стане скоро, уви.

Може да ви се струва дребен проблем, но всъщност съвсем не е така. Ще се радвам и журито да сподели, как така не са се сетили да видят този проблем или дали въобще са го гледали, защото процедурата за гласуване не изисква това.

Лоши чувства
Това е позиция против принципи, а не против хора. Ако някой се чувства обиден, това си е негово лично мнение и не е мое. Аз не мога да мразя хората, обичам дори Бил Гейтс !

Не ми е лесно, защото аз бях един от малцината, които бяха убедени, че всичко това (конкурса, идеята за промотиране на уеб в България и т.н) си заслужава.

* – към момента на писане на материала и към момента на гласуването и обявяването на победителите.
** – Стандарта е за уеб-сайтове.

Още по темата:

  1. БГСайт 2010: Моите номинации
  2. Моите номинации за специалната награда на БГСайт 2010
  3. Помогнете да върнем „Дунав Русе” в елита на българския футбол

Публикувана на 11/25/10 11:57 http://blog.bogomil.info/3887
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване