11/25/10 06:10
(http://asenov2007.wordpress.com/)

ПЪЛНА ЛИПСА НА ИЗНЕНАДИ ПОД КИЛТА

  • Да сложиш лъжица мед в кацата с лайната, като очакваш съдържанието да се подслади и кацата да заухае на амброзия, няма как да стане, обратното е напълно възможно, но това – не  

Пламен Асенов

Този текст е защитен от “Закона за авторското право…..” Право за препечатването му  електронни и печатни медии получават срещу сумата от 60 лева, преведени по сметка: UniCredit Bulbank – BG 04 UNCR 70004504154064, Пламен Асенов /Plamen Asenov/ За контакти, допълнителни уточнения и поръчки – тел. 0885 99 35 74. Колеги, надявам се поне занапред да подходите професионално и проявите уважение към институцията “журналист на свободна практика”. Ние не късаме житейските блага от Дърво на живота в собствена плантация, а, също като вас, сме принудени да ги купуваме от магазина!   

Пълна липса на изненади настана в любимата ни република през последните няколко дни, граждани, и това малко ме изненадва – съвсем малко, но достатъчно неприятно.

Въпреки предупреждението на премиера Бойко Борисов към желаещите да се бъзикат с министър Цветан Цветанов, че това е все едно да мачкаш с голо дупе таралеж, бившият вътрешен министър и водещ политик от БСП Румен Петков седна върху таралежа и си завъртя ханша като кючекчийка.

Силно подозирам обаче, че дупето му все пак не е било съвсем голо като е сядал, а си е сложил някакви долни гащи под килта. Нали се сещате – килт е онази традиционна шотландска поличка, която традиционно се носи без бельо с цел по-добро охлаждане на “гордия хайлендър”, както някои си го величаят. Напоследък в самата Шотландия има кампания за осъвременяване на традицията и според мен Румен Петков се е съобразил не само с естетиката на модния повей, но и с практическата нужда да се предпази от таралежа. Даже май не обикновени, а тенекиени гащи е обул за по-сигурно…..  

“Още днес ще си дам имунитета без никой да ми го иска” – изтъпани се той най-героично пред публиката. Направи го с явното убеждение, че съдът няма да го осъди заради някаква си там намеса като помирител в бандитските дела на бившите барети, свързани с разпределение на наркопазара в България и запазване на добрия тон между нашите момчета. А защо поведението на бившия министър не е никаква изненада – отговорът има много страни.

Първо – в чисто психологически план не е изненада, че Румен Петков намери начин да излъже дори в момент, когато няма никаква нужда да се лъже. Защото всъщност Волен Сидеров вече поиска имунитета му или поне поиска от главния прокурор да го поиска, нищо, че Велчев отказа. На подобно лъжливо поведение някои му викат характеропатия, други – условен рефлекс. Тези диагнози означават горе-долу е едно и също, само че са инструменти на различни науки, а Петков явно е интересен обект за научно изследване и според биологията на низшите организми, и според психологията на висшите. 

Второ – не е изненада казаното от него, защото си има аналог в исторически план. Под малко по-различна форма, но същият героизъм прояви преди много години самият Тодор Живков, който, както е известно, като партизанин се криеше от “фашистката” полиция, въпреки че тя пък изобщо не го търсеше. Ето защо казват, че ако човек не научи уроците на историята, тя обикновено се повтаря като фарс.

Трето – от юридическа гледна точка жестът на бившия министър също не сюрпризира никого. Той знае, че като се раздели доброволно с имунитета си, нищо реално не го заплашва, само може да изкяри политически червени точки. Просто няма как да бъде осъден, защото, както пък потвърди не само Ваньо Танов, но и Татяна Дончева, СРС-та и каквито и да било документи за братската среща на басейна “Спартак” наистина не съществуват – независимо дали са липсвали изначално или са унищожени впоследствие. А известно е, че българският съд се доверява изключително на надлежно прошнуровани и прономеровани документи. Той и Осама бин Ладен трудно би вкарал в затвора, освен ако човекът доброволно не подпише нотариално заверено пълномощно в уверение на това, че е издирван международен терорист и моли за правосъдие. Макар че и тогава не се знае – щом моли…..

Е, понякога съдът вярва не само на документи, а и на подбрани свидетели. Но в нашия случай Румен Петков си е вързал тенекиените гащи и откъм тази страна. Нали се сещате – ако опре работата дотам, той ще доведе като свидетел не някой друг, а самия Трактор. Който пък ще предизвика сълзи на умиление сред съответния съдебен състав, като го осветли в детайли колко важна за националната сигурност е била срещата с братя Галеви и в този смисъл – как непреходно е делото на Румен Петков.

Наистина е непреходно, граждани, от тоя чутовен херой няма отърване през доста голяма част от прехода. Ние и не очакваме да се скрие в ъгъла и да се срамува, де, но поне като ще се перчи и занапред публично – да разнообразява реално живота ни, да го прави наистина по-интересен, а не да се придържа към стандартни практики.

За съжаление обаче точно в момента не мога изсред българската действителност да ви посоча светъл пример за обратното. Някои смятат, че такъв светъл пример може да се търси в пресконференцията онзи ден на вътрешния министър и главния прокурор. На нея първият ни осведоми, че за по-малко от две години МВР е “поставило в известност” цели 1 269 лица от активния криминален контингент, между които 223 “лидери на престъпни групи”. А вторият си посипа главата с пепел, че вината за това на свобода да се разхождат бандити с между две и двадесет висящи дела е най-вече на разследващите органи и на прокуратурата, които не са си свършили както трябва работата.

Ако тук има нещо интересно обаче, то е само, че не чухме нищо за вината на самия български съд, както ставаше досега. Макар оценката за неговата дейност милостиво и доста двусмислено да беше прехвърлена към европейците – които пък се не наситиха с техния мониторинг вече толкова години да тормозят спокойния сън на хората във властта, независимо от политическия им цвят и въпреки имунитета им…..Иначе нищо интересно от пресконференцията, граждани.

Е, има някои малки въпросчета, които ме занимават. Например какво точно означава изразът, че споменатите криминално проявени лица са “поставени в известност”? В смисъл – всички полицаи вече трябва наизуст да ги знаят по снимка и да им козируват като минават край тях с кортежите си ли? Или да не им се бъркат в работата, щом ги видят, че усилено работят върху нещо тяхно си, криминално?

Точно онзи ден ми разправяха за тежкия живот на един от тези, поставените вече в известност от полицията. Ами то направо жив да го оплачеш, човекът – почти си легализирал вече бизнеса, пък няма как да се наслади пълноценно на парите си, спечелени с честна контрабанда и други дела, защото в България завистници много. Напоследък спрял даже “Майбах”-а от движение и върти геврека на обикновен “Мерцедес”. Ама да не си помислите, че това е заради страх от полицията и данъчните? Съвсем не, аргументацията му е друга – веднъж за да не се набива в очите на останалите бандити, та да вземат нещо да го изнудват, втори път – не си го измислям, така ми го поднесоха – в израз на солидарност със засегнатите от икономическата криза хора в страната. Евалла, машалла, ашколсун и всевъзможни други одобрителни възгласи за момчето!

Но друго въпросче, свързано с подхванатата от Цветанов и Велчев тема е няма ли текст в НК, според който самото създаване на криминална престъпна група да подлежи на законова санкция. Не знам, питам по аналогия. Защото в политическия живот ако създадеш организирана група, например такава, която мирно да протестира срещу посещението на Путин в София, службите направо вадят всички сили за борба с нея, включително бронетранспортьори. Ама виж, по отношение на криминалния живот полицията явно няма такова законово задължение, иначе `що да не го приложат момчетата…..

Един съвет към вътрешния министър и главния прокурор, който давам не само аз, а и меродавният немски вестник “Франкфуртер алгемайне цайтунг”. Ако искат наистина да си оправят къщичката  и да постигнат реални успехи в борбата с организираната престъпност, да прочетат всички документи на бившата комунистическа Държавна сигурност. Те и без това са им в ръцете, не мога да се начудя защо четат всякаква друга художествена литература, само не и това, което ще им свърши работа. От досиетата ще научат много за генезиса на българския престъпен свят, за участието на полицаи, прокурори, съдии и политици в него, за това защо Системата е в такова насипно състояние, че дори смяната на поколенията не може да я изкара от батака вече 20 години.

Защото сигурен съм, че в МВР наистина има доста млади хора, които са свестни, искат да спазват закона и да си вършат работата, като накарат и всички останали граждани, включително тези на високите постове, да спазват закона. Само че да сложиш лъжица мед в кацата с лайната, като очакваш съдържанието да се подслади и кацата да заухае на амброзия, няма как да стане. Виж, обратното, както знаем, е напълно възможно, но това – не.

Но и аз едни скучни съвети давам – да били четяли…..О т друга страна, четенето може да не е чак толкова интересно, колкото пряката битка с престъпността, но все пак е полезно човек да почете малко. Поне като пряка битка с невежеството. Ето, почти сигурен съм например, че премиерът Борисов е чел класика на българската народо-психология Иван Хаджийски и неговото изследване “Бит и душевност на българския народ”. Ако не го е чел лично, то поне някой му го е разказал тезисно. Защото няма как само от поговорката, че “преклонена главица остра сабя я не сече”, Борисов да направи пълноценния извод, че “българите имат здраво чувство за съхранение, чувството им за оцеляване е голямо“. И с тези думи прости, но истинни, да се противопостави на цяло едно научно изследване, проведено от неправителствения Център за демографска политика, според което след 2050 година българите в България ще бъдат само “екзотично малцинство”.

Прав е премиерът ни да се противопоставя веднага на цифрите в такива катастрофични прогнози, граждани. Помня, че още от 60-те години на миналия век разни пишман специалисти по демография пълнеха ушите на Живков с подобни смешни страшки. А той? Ами съмнявам се дали реално се уплаши, хитрецът, но поне ги използва по предназначение, като наплаши с тях всички останали и донякъде обоснова публично необходимостта от тъй наречения “възродителен процес”. Е, видяхме, че нацията оцеля дори въпреки възродителния процес, ще оцелее и сега, въпреки същите демографски прокоби. Та това е, що се отнася до цифрите – че след 90 години при 10 милиона население българите ще са едва 300 хиляди, ромите 8 милиона, а турците – милион и половина. Може да стане, може и да не стане – няма да доживеем, та да видим.

По отношение на установената от Центъра за демографско развитие духовна тенденция обаче човек няма как да не се съгласи с резултата от изследването. А то казва, че “българите все повече загубват културната си идентичност – кръщават децата си с чужди имена, чалгата все повече се разпространява, а в политиката навлиза циганският манталитет – тарикатство, кражби, безчестие”.

Дори Бойко Борисов обаче срещу това не е възразил. И правилно, то не е никаква изненада – нали всички знаем добрата стара  философия, според която никой не може да те обърне на маймуна, ако сам не виснеш на клона и не започнеш да се чешеш неприлично под килта.

Забележка:

Всички читатели, които, освен от политика, се интересуват и от литература, всеки ден могат да намерят нови и интересни текстове на другия ми блог – Оксиморонният свят /написано в Гугъл/ или на адрес www.passenov.wordpress.com


Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване