11/27/10 09:42
(http://semkiibonbonki.blogspot.com/)

Наши възрожденци за Русия

Публикациите на Иво Инджев за АЕЦ Белене и за руската енергийна политика с оглед на нашите интереси; както и похвалната и неоценена традиция на блога "Истинска пубицистика" ме накараха да се зачета в писаното от нашите възрожденци за руско-българския въпрос. Случайно избрах три (но далеч не единствени) красноречеви цитата, чиито дух е доминиращ във възрожденската публрицистика:

"Панславизъм, тая химерическая мечтайна идея, която (се) вмета насред къто едно плашило, мъй искрено му казвами на Българина, то не е познато какво нещо е... Истиное намерение Българом е, че тий притеснени отг една страна от панславизма, а от друга страна от панелинизма еднакво за тях предателни, искат да си останат българи."

Раковски
"в."Българска дневница", 26.VІ.185

"Ние, които толкози страним отпанелинистическата (идея) и са силим да са отчигарим от нея чрез отделението си от гърците, толко повече сме и треба да сме далеч от панславистичеснкатата (идея), която е хиляди пъти по-опасна и по-гибелна за народността ни от първата."

Раковски
в. "Дунавски лебед", 11.ІV. 1861

"Пак ние знаеме, че по-якият надвива по-слабият и че голямата риба гълта по-малката - а ако не би (не дай боже) да падним в руската торба, то ще можем ли да запазим народността си? Ди би йок! Ние видими колко Руссиа обича Полската народност и от колко време насам колко зверски притеснения пострада бедната Полша от страна на Руссиа. За това нека Руссиа си е добра за в тех, а ние да сми си у дома и да си гледами за нас."

Драган Цанков
в. "България"
Публикувана на 11/27/10 09:42 http://semkiibonbonki.blogspot.com/2010/11/blog-post_27.html
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване