11/30/10 10:45
(http://theplamen.blogspot.com/)

Как се храниш?

Вкъщи пия кафе, на път за работа си взимам второ и кроасан или сандвич. Работя на място, където няма нормални възможности за обяд, затова пропускам. Не ям и какъвто и да е джънк - разните му солети и чипсове са бъкани с отрови, пък и смятам консумацията им в офис с други хора за неприемлива - възпитание, какво да правиш. Най-много по 1 вафла, но не ме кефи като знам какво има вътре.

Гледаме да вечеряме по-рано - за да е заедно с Ема, пък и ми оставя време от 3-4 часа преди лягане. Готвя всяка вечер, когато не ядем навън, което пък е ограничено от броя на заведенията, в които не се пуши. Обикновено има месо, като се старая съотношението между месото и зеленчуците да е поне 2 към 1 за зеленчуците. Най-често ядем пилешко, но само Дюк - не е идеално, но поне си спестяваме богатството от химически добавки, което се съдържа в другите видове. Честно казано, ако Дюк изчезне от пазара, най-вероятно ще спрем да ядем пилешко месо. Почти сме изключили свинското от семейното меню, за сметка на телешкото. Кофтито на телешкото, което се предлага в България е, че животните не са гледани и хранени, така както трябва да се гледат и хранят за месо. Така се получава, че дори месото на млади животни е доста жилаво. Когато има възможност, готвя агнешко по един мой си чуден начин - мариновам го кратко в кисело мляко, после го овалвам в риган, магданоз и джоджен и го минавам през тигана, после отива върху марокански кус-кус със зеленчуци.

Риба ядем все по-често - най-много ципура или пъстърва в плик на фурна, но и сьомга и морски дарове, предимно скариди. За сьомгата (съвсем за кратичко на тиган, че да е свежа и сочна) си имам специален сметанов сос с много лимон, чесън и горчица. Скаридите с малко чесънче са идеални, лошото е, че почти всички на пазара са от тайландски ферми, където кой знае как ги гледат. Въртя продуктите и кухните - средиземноморска, азиатска, централноевропейска, по-рядко нашенска - всяка вечер, не обичам да ям едно и също. Пикантно стър-фрай месо със зеленчуци чудесно се допълва с малко кокосово мляко. Обикновено не спазвам сезонността на зеленчуците. Предимно пържа, мазнината е изключително зехтин, за сосове използвам и масло (едно време му казваха чисто масло). Хляб вечер ядем рядко, понякога изпичам замразен. Но като цяло полуфабрикатите липсват от кухнята, бланшираните картофи са изключение, но и те са на път да изчезнат. Впрочем, ям много картофи под различна форма. Сирена ям всякакви, с изключение на българско саламурено - няма нищо по-хубаво от бучка пармезан, малко хамон серано, маслини каламата и артишок с чаша червено вино.

Вечер пия по няколко бири или вино, отучих се от твърдия алкохол, газирано безалкохолно пия рядко - ако няма друго. Вода пия рядко, но общо взето поемам достатъчно течности и не мисля, че е недостатък.

За балансирано хранене трябва да ям повече варива и плодове. Варивата, честно казано, не ми липсват, но плодовете са друго - предпочитам ги като сок, но него трябва или да си го направиш, или да го купиш - много ми се ще смутитата да са по-достъпни тук.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване