11/30/10 08:53
(http://vasvalch.com/)

Таргетирай нелогичната група!

mammoth logoMammoth Supply е производител на млечни продукти: кисело мляко, сладоледи и т.н. Все неща, които бихте свързали по-скоро с женска филмова вечер вкъщи отколкото с яки мъжаги. Но новозеландците Mammoth Supply са решили да се фокусират върху един нелогичен таргет и да се превърнат в отличителна, макар и нишова марка.

Цялата комуникационна кампания е насочена към „истинските мъже”, които са достатъчно уверени в собствената си мъжественост, за да признаят, че обичат да похапват сладоледчета и засукани плодови млека. Телевизионната реклама е адски забавна, като ясно задава правилата за поведение на мъжкарите:

Дизайнът е изчистен от финтифлюшки и курсивни текстове, а посланието е праволинейно и ясно: това са продукти за мъже. Принт кампанията и опаковките са съобразени с общата стилистика и също показват правилата за поведение на истинския мъж:

mammoth packaging

Опаковка

mammoth press

Принт-реклама

Семплинг-акциите се случват по същия ултра-мъжествен начин – с джип:

mammoth sampling

Страницата във Facebook обещава, че няма да разсейва феновете с глупави тестове и игри, а просто ще е място, където „мъжете да си говорят за нещата, за които мъжете обичат да си говорят.” Въпреки че това обобщение е доста абстрактно и може би му е необходима малко конкретика, тя ще попречи на универсалното звучене. Все пак с развитието на страницата ще можете да видите достатъчно примери за дълбините на мъжката душевност.

Mammoth Supply правят нещо, за което много малко производители на бързооборотни стоки имат сили – фокусират се върху малка група потребители, която обаче може да им донесе търсените продажби, стига да бъде мотивирана да остане лоялна. Разбира се, на пазар с големи и силни лидери (Danone и пр.) нямаш реалистичен шанс за лъвския пай, освен ако не направиш много силна маркетингова кампания – която обаче трябва да е подкрепена от съответния маркетингов бюджет и от инвестиция в производствени мощности, които да ти позволят задоволяване на масовото търсене. Няма нужда да казвам, че това е невъзможно за по-малка компания. Но тя може да си осигури две сериозни предимства: гъвкава комуникационна стратегия и смелост за навлизане в непозната пазарна ниша. Естествено, времето ще покаже дали стратегията е достатъчно успешна, за да накара колегите в офиса да си споделят кой е любимият им плодов вкус Mammoth Youghurt. Но примерът показва, че дори на традиционните пазари има групи от потребители, на които не се обръща достатъчно внимание – само трябва да намериш своята. А и е един прекрасен урок за интегриран маркетинг.



Още по темата:

  1. Ти не си фокус-група, ти си геврек…

Публикувана на 11/30/10 08:53 http://feedproxy.google.com/~r/vasvalch/feed/~3/-iqCtQ58SFk/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване