12/04/10 15:22
(http://www.bivol.bg)

"Репортери без граници" осъди преследването на Wikileaks

logo_rsfФренската правозащитна организация Репортери без граници осъди действията срещу сайта Wikileaks и алармира, че за пръв път в световен мащаб се наблюдава преследване на сайт, чийто предмет е прозрачността. Организацията подчертава, че внезапно страни като САЩ и Франция са променили политиката си в областта на свободата на словото и постъпват като Китай.

Репортери без граници осъждат също така ожесточението в призивите за наказателно преследване срещу основателя на Wikileaks Джюлиан Асанж. Организацията декларира убеждението си, че сайтът Wikileaks действа съгласно Първата поправка в американската конституция, и има право да публикува тези документи, като в същото време върши полезна работа предоставяйки ги на журналистите и читателите.

Всеки опит да се ограничи свободата на разпространение на тази база данни с документи ще засегне като цяло пресата, която широко отрази информацията в тях. Припомня се, че пет големи международни издания са сътрудничили активно за публикациите.

В заключение Репортери без граници припомнят, че винаги са работили за неутралността на Интернет в името на която интернет доставчиците и хостинг компаниите не трябва да играят никаква роля в избора на съдържанието, което се публикува онлайн.

Преди няколко месеца Репортери без граници остро критикува Асанж за публикацията на документи за войната в Афганистан, в които личаха имената на информатори и помощници на международната коалиция. Организацията го обвини в безотговорност и излагане на риск на живота на сътрудниците на западните съюзници. Този път в публикациите на дипломатическите телеграми имената на информаторите са заличени от редакциите на вестниците, които сътрудничат със сайта.

Биволъ припомня, че срещу сайта Wikileaks се води безпрецедентна кибер-атака. Още в началото на публикациите на секретни дипломатически телеграми на САЩ срещу сървърите на WikiLeaks започнаха DDOS атаки с голяма интензивност, целящи да блокират достъпа до сайта. След това компанията Amazon отказа хостинг на Wikileaks под политически натиск.  Също така беше блокиран домейнът wikileaks.org и сайтът се премести на wikileaks.ch, а също и на адресите wikileaks.de и wikileaks.fi.

Вчера френският министър на индустрията Ерик Бесон се обяви за изгонване на Wikileaks от сървъра на френската хостинг компания OVH, която протестира срещу натиска като се обърна към съда. Решението на съда все още се очаква.

Биволъ ще поддържа архив от всички телеграми, които се отнасят до България или са изпратени от американското посолство в София. До този момент са публикувани само две телеграми от общо над 1000 текста. Списък с телеграмите по дати и ключови думи може да бъде видян тук.

Публикувана на 12/04/10 15:22 http://www.bivol.bg/home/item/704-rsf-wikileaks.html
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване