12/05/10 21:45
(http://www.kulinarno-joana.com/)

Салата от див и кaфяв ориз с цитрусов дресинг

Колко див е дивият ориз, не знам. Но поглеждайки го плахо на рафта в магазина в продължение на месеци и обръщайки му гръб, с надежда, че все някога, някъде ще го опитам без да се налага да си го купувам и аз взех да издивявам от собствената си наивност. И къде бих могла да го опитам? Накрая се абстрахирах от високата му цена и доволна се прибрах у дома с пакет див ориз, който с голямо любопитство започнах да изследвам.

Дивият ориз има дълги, тънки, тъмно кафяви зърна и богат ядков вкус. Не ме учудва, че той е далечен родственик на обикновения ориз, но няма нищо общо с древните видове ориз, от които произлизат сегашните видове. Никъде не намирам информация обаче, дали дивият ориз, във вида в който се продава, не е полиран (като кафeвия ориз) или е претърпял обработка (като белия ориз). Но също като тях, той не съдържа глутен. В Северна Америка, където основно се отглежда за храна, се използват зърната, докато в Китай, където също има плантации, се използват предимно стеблата като зеленчук. Времето му за варене е малко повече от на останалите видове ориз, а приложението му в повечето случаи ми се струва декоративно.

В крайна сметка съм се заела да изследвам храните и да обогатявам знанията си и не съжалявам за покупката. Защото не се знае дали ще отида в Канада или Китай, където разбира се, ще видя и вкуся много повече от сварен див ориз, но засега пакет от този ориз ми струва по-рационалния вариант да разбера повече за него.

И така, приготвих си салата от два вида ориз и зеленчуци. От зеленчуците отново избрах да присъства селъри. И за да бъда коректна и убедителна към всички, които ще ме контрират с въпроса: „Защо просто не кажеш целина?“, взех че снимах селъри в пълната му красота. И ще добавя, че селъри е предпочитан от мен заради ненатрапчивия си вкус, реално бих могла да го използвам навсякъде. Докато корен от целина използвам предимно за бульони и супи. Но хайде, да не се повтарям. Виж сега какво си забърках.

Салата от див и кафяв ориз с цитрусов дресинг

По идея от книгата The Essential Vegetarian Cookbook

Продукти:

  • 100 гр. див ориз
  • 200 гр. кафяв ориз
  • 1 глава червен лук
  • 1 червена чушка
  • 2 стръка селъри
  • 1/2 връзка магданоз, нарязан на ситно
  • 50 гр. сурови смлени бадеми

За дресинга:

  • 50 мл. зехтин
  • прясно изцеден сок от 1/2 портокал
  • прясно изцеден сок от 1/2 лимон
  • 1 чаена лъжица настъргана портокалова кора
  • 1 чаена лъжица настъргана лимонова кора
  • сол и черен пипер

Двата вида ориз се сваряват поотделно в голямо количество вода. За дивия ориз са необходими 35-40 минути, за кафeвия ориз – 25-30 минути. Отцеждат се добре от водата и се оставят да се охладят.

Лукът и чушката се нарязват на малки кубчета. Селърито се нарязва на тънки парчета. Смесват се в купа, заедно с бадемите, магданоза, дивия и кафевия ориз.

За дресинга всички съставки се смесват и се разбиват добре. Салатата се залива с дресинга и се разбърква.





Кулинарно - в кухнята с Йоана Салата от див и кaфяв ориз с цитрусов дресинг от Йоана Петрова - Кулинарно - в кухнята с Йоана
За още публикации, прочети съдържанието на блога или разгледай мозайката от снимки.
Публикувана на 12/05/10 21:45 http://feedproxy.google.com/~r/kulinarno-joana/feed/~3/-_JsHidVVOo/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване