12/10/10 16:04
(http://www.azcheta.com/)

За PISA* и пишещите

"Така например Симо Пуяка стана дипломат и постигна значителни успехи; Йова Магарето стана министър на просветата и направи много и много полезни реформи в това ведомство; Перо Сома стана член на Академията на науките, където и до ден-днешен мълчи като риба; Спиро Тревопасния стана архиерейски наместник и вече е удостоен с червен пояс; Тошо Хамелеона изцяло се отдаде на политика и жъне големи успехи; Средой Пора се намъкна в полицията и навсякъде, където работи, може да се усеща неговата миризма; Андрей Крокодила в качеството си на настойник глътна цяло едно наследство, голяма двуетажна къща и седем хектара земя, и така нататък — всеки пое определения му още от детинство път.

Поради това, че аз бях най-малкият в класа, учителят по зоология ме нарече Мишка. Това е онова малко домашно животинче, от което жените пищят, като го видят, и вдигат роклите си нагоре; онова домашно животинче, което гризе трохите, останали от чуждата трапеза. Ако в края на краищата съдбата ми беше определила само това, жените да си вдигат роклите нагоре, щом ме забележат, това все пак можеше да се търпи, но изглежда, че съдбата бе взела пред вид само второто качество на това животинче. На основание на това, че мишката гризе трохите, останали от чуждата трапеза, съдбата ми определи да бъда — сръбски писател."

Из "Автобиография" на Бранислав Нушич (книга от задължителния списък за изучаване в 6-ти клас) 

Според разпространение преди броени дни данни от изследването PISA 2009*, българските ученици могат да четат и пишат, но не осмислят и анализират прочетеното. По мое собствено изследване, което не претендира за представителност, едва трима от тийнейджърите, които познавам са чели "Автобиография" на Бранислав Нушич. Един от тримата я е прочел до края. Не е моята дъщеря. Тя предпочита да чете на английски. Иска да живее в Ню Йорк. Може би защото и тук, както в съседна Сърбия, нищо не се е променило от векове, а "мишките" са на изчезване.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване