12/10/10 07:30
(http://www.bivol.bg)

САЩ ще бъдат домакин на световния ден за свобода на пресата през 2011

Това е официално прессъобщение на Държавния департамент на САЩ, публикувано в деня на ареста на Джулиан Асанж. Дълго умувахме в коя точно рубрика да го поставим.

Capture_decran_2010-12-10_a_09.31.58

САЩ ще бъдат домакин на световния ден за свобода на пресата през 2011

Съобщение за медиите

Филип Джей Кроли

Помощник секретар, Бюро за връзки с обществеността

Вашингтон, 7 декември, 2010

САЩ имат удоволствието да съобщят, че ще бъдат домакин на световния ден на ЮНЕСКО за свобода на пресата от 1 до 3 май, 2011, във Вашингтон. “ ЮНЕСКО е единствената агенция на ООН, с мандат да насърчава свободата на изразяване и произхождащата от нея свобода на пресата.

Темата на честването догодина ще бъде „Медиите на 21 век, нови граници, нови бариери.” САЩ поставят технологиите и нововъведенията на преден план в своите дипломатически усилия и усилията си за развитие. Новите медии дадоха на гражданите по света правото да информират за положението си, да изразяват мнение за световни събития, и да обменят информация, понякога във враждебна към свободата на изразяване обстановка. Същевременно, ние сме загрижени от непоколебимостта на някои правителства да цензурират и заглушават отделни личности и да ограничават информационния поток. Ние отбелязваме събития като световния ден за свобода на пресата в контекста на трайния ни ангажимент да подкрепяме и разширяваме свободата на пресата и свободния поток на информация в нашата дигитална епоха.

Връхна точка на многобройните събития включени в тези чествания ще бъде връчването на наградата на ЮНЕСКО за Световната свобода на пресата на името на Гилермо Кано в Националния прес клуб на 3ти май. Тази награда се определя от независимо жури, съставено от журналисти от различни страни, и се дава като признание на личност, организация или институция за значителен принос към защитата и насърчаването на свободата на пресата, особено в рискови ситуации.

Нюзиъм-ът (Newseum – музей на медиите във Вашингтон), ще бъде домакин на първите два дни от събитието, и ще включи широк спектър от журналисти, представители на медиите, студенти, ученици и граждани репортери, с теми свързани със състоянието на новите медии и свободата в интернет, предизвикателствата и възможностите пред медиите в нашия бързо променящ се свят.

Държавният департамент очаква с нетърпение съвместната си работа с ЮНЕСКО и американския изпълнителен комитет, под егидата на Центъра за Международно подпомагане на медиите към Националната фондация за демокрация, международната неправителствена организация за образование, независими медии и силни общности IREX, Фондацията на ООН, и многобройните граждански сдружения, които те обединиха в подкрепа на организацията на предстоящите събития във Вашингтон.

За допълнителна информация за програмата на Световния ден за свобода на пресата, моля посетете страницата на Световната свобода на пресата във фейсбук - http://www.connect.connect.facebook.com/WPFD2011

Публикувана на 12/10/10 07:30 http://www.bivol.bg/home/item/708-usapressfreedom.html
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване