12/18/10 08:13
(http://asenov2007.wordpress.com/)

В ДЪРЖАВАТА НА ДЪРЖАВНА СИГУРНОСТ

Радио SBS, Мелбърн, Австралия – разговор на Фили Лангдмън с Пламен Асенов, политически коментатор на SBS за България

Този текст е защитен от “Закона за авторското право…..” Право за препечатването му  електронни и печатни медии получават срещу сумата от 60 лева, преведени по сметка: UniCredit Bulbank – BG 04 UNCR 70004504154064, Пламен Асенов /Plamen Asenov/ За контакти, допълнителни уточнения и поръчки – тел. 0885 99 35 74. Колеги, надявам се поне занапред да подходите професионално и проявите уважение към институцията “журналист на свободна практика”. Ние не късаме житейските блага от Дърво на живота в собствена плантация, а, също като вас, сме принудени да ги купуваме от магазина!   

/Фили/ Предстоящата дълга коледна ваканция на българските политици беше силно вгорчена от огромен скандал, когато Комисията по досиетата разкри имената на сътрудниците на бившата комунистическа Държавна сигурност в дипломатическите служби на България по света. В списъка се оказаха 190 души от проверените общо 462 посланици, консули и ръководители на дипломатически мисии в чужбина. Отделно имената на още 26 души, за които са установени данни за принадлежност към структурите на бившата ДС, не бяха обявени, тъй като са починали. Това означава, че присъствието на ДС в българските дипломатически служби след промените е между 40 и 50 процента – най-високото съотношение в сравнение с процентите във всички други разкрити досега сфери, които обикновено се движат между 10 и 15. Управляващите от ГЕРБ, включително външният министър Николай Младенов и премиерът Бойко Борисов, реагираха като ужилени на новината и дадоха да се разбере, че започват активни действия за промяна на тази ситуация. В интерес на истината обаче, очаква се евентуалното отзоваване на българските дипломатически служители, които са в списъка, да бъде много трудно по различни причини. Една от тях е липсата на лустрационни текстове в самия Закон за досиетата. Друга – заявената вече позиция на президента Първанов, с чието съгласие отзоваването е обвързано по Конституция, че според него огласените агенти на ДС всъщност са работили през цялото време съвестно за националните интереси на страната. Третата причина се свързва с вече известните нагласи на Конституционния съд, който неколкократно досега отменя текстове в различни закони, свързани с възможност за лустрация. Всичко това означава, че може да се очаква решението на този въпрос да се проточи, от което през следващата година не само да произтекат редица неблагоприятни за България развития във външно-политически план, но и той да се превърне в един от основните нагнетяващи напрежение акценти на предстоящата президентска предизборна кампания. 

- Пламен, има ли в списъка от сътрудници на бившата ДС някой, който е бил на водеща дипломатическа служба в Австралия? 

- Не, Фили, най-близката до Австралия точка, към която бившите комунистически специални служби са проявили пряк интерес, е Джакарта, Индонезия. Не знам защо е така. Но ми се струва, че българите в Австралия трябва да са доволни. Имам предвид, че хората в други държави се оплакват – най-вече от чиновническо бездушие и незаинтересованост на дипломатите ни. А сега става ясно и защо – просто посланиците и консулите си вършат основната, ченгеджийската работа, и не им е до защита на нечии човешки права или до развиване на активна дейност в полза на  общността. Разбира се, можете да се почувствате и засегнати от пренебрежителното отношение. В края на краищата – не сме ли достойни за вниманието на ДС, толкова ли няма далавера между Австралия и България, нещо да се прекара нелегално през митниците, подкупи да се дават или взимат в полза на високо патриотични цели. Но на засегнатите ще препоръчам все пак да се радват, не да се засягат, защото където се присегне ръката на българската Държавна сигурност, трева там трудно никне. 

- А изненада ли е високия процент агенти точно в дипломатическия корпус? 

- Когато се прибереш в къщи и видиш, че тоалетната ти е точно там, където си я оставила на излизане, ти изненадваш ли се, Фили? Така и с момчетата от българската ченгеджийница – имам впечатлението, че почти никой в страната не се изненада колко много от тях са работили и работят на ползу роду, заели кротка дипломатическа служба. Двама от бившите външни министри – Соломон Паси от НДСВ и Ивайло Калфин от БСП също казаха, че изобщо не са изненадани. Друга тема е дали докато са били министри, те са имали точна информация за истинското положение на нещата и тогава възниква въпросът защо са позволили, поне в столиците на нашите съюзнически държави от ЕС и НАТО, да се подвизават “специалисти” от комунистическите тайни служби. Другата възможност е, че не са изненадани, просто защото правилно са предполагали, както и повечето хора в България. В края на краищата, като си знаеш, че живееш в държавата на Държавна сигурност, какво друго можеш да очакваш, освен липса на изненади в това отношение. 

- И все пак, ако съдим по реакцията им, не в тази категория се оказаха премиерът Бойко Борисов и външният министър Николай Младенов. Те бяха остри в реакцията си, сякаш стреснати от обхвата на феномена? 

- Не знам доколко истински и доколко разиграни бяха тези техни реакции, Фили. Не ми се струва много нормално от гледна точка дори на най-обикновения човешки разум, че някой жив българин не предполага мащабите на бедствието, наречено ДС. “Половината от посланиците ни щом излиза, че са агенти, представяте ли си вътре в страната какво е?” – попита премиерът Борисов, но въпросът му явно бе отправен директно към ланския сняг. Точно по повод на подобни реакции зевзеците веднага биха казали – Борисов току-що откри топлата вода. В думите на премиера обаче мен ме изненада не толкова самата изненада, демонстрирана от него. Чуй, Фили, продължението на това изказване: “Тази яростна съпротива срещу ГЕРБ на всички нива, всички институции и проекти показва, че ние действително сме подценили тежките поражения, които бившата Държавна сигурност е нанесла на държавата.” Не знам политическа слепота ли да го нарека, опортюнизъм от най-лошия вид ли, просто не ми стигат думи за тази негова реакция. Борисов очевидно никога през последните 20 години не си е дал сметка за пораженията, които октоподът ДС нанесе върху българския преход, върху цялото българско общество. Никога не е чувал, че именно бившите комунистически служби стоят в основата на свалянето на демократични правителства и довеждането на власт на други, псевдодемократични най-малкото, ако не и откровено антидемократични. Дори с крайчеца на окото си не е зървал многобройните писания на анализаторите за това, че именно ДС създаде организираната българска престъпност и я свърза здраво с високите нива на управлението, като по този начин превърна цялата държава в раково мафиотско образувание. А как, Фили, да определя бликащото от това изказване на премиера подсъзнателно внушение, че нещата в България започват и завършват с ГЕРБ, че ако нещо е добро за ГЕРБ, то е добро за страната и обратно. Излиза, че ако хората от бившата ДС по някакъв начин не пречеха, а помагаха на ГЕРБ, той с чиста съвест щеше да се възползва от тяхната помощ. Впрочем, подобно усещане лъха и от едни други думи на Бойко Борисов, казани по повод скандала: “Няма логика в една държава да изпратиш човек, за който хората там да знаят, че е от Държавна сигурност.” От което излиза, че ако в съответната страна не знаят, че е от Държавна сигурност, няма да има проблем. Няма проблем примерно в Брюксел, Лондон, Ню Йорк и в останалите ни съюзнически държави да изпратиш ченге, обучавано от КГБ, стига те да не разберат. За какво говорим? 

- Въпреки изненадата си обаче, а може би все пак именно поради нея, и премиерът Борисов и външният министър Младенов заявиха твърдо, че ще вземат всички необходими мерки дипламатите от ченгеджийския списък да бъдат отзовани….. 

-  Може и така да стане, Фили. “В мен се заражда гняв и решителността ми става непоклатима!” – писа в блога си по този повод Николай Младенов, а после направи и официални изявления в същата посока. Може и да стане, но силно се съмнявам. Най-малкото, защото правителството в момента разполага с твърде ограничен набор от инструменти, за да превърне тези намерения в реалност. Имам предвид, че лустрационни текстове спрямо бившите ченгета има само в един единствен закон, но той не върши работа, защото се отнася до националното радио и националната телевизия, към дипломатите от Външно няма как да се приложи. Освен това правителството по Конституция има пълната власт само върху висшите дипломати,  изпратени на временна задгранична командировка. Всички останали, които имат текущ мандат, могат да бъдат отзовани само със съгласието на президента, а постигането на това съгласие, както вече стана ясно, е кауза пердута. Георги Първанов, който сам е известен като агент на българското външно разузнаване, вече заяви ясно позицията си, че няма да отзовава посланици, защото те са вършили и вършат полезна за страната работа. Същото каза в своя декларация и ръководството на най-голямата опозиционна партия БСП, а това автоматично превръща идеята за прокарване на необходимите конституционни промени през парламента в напълно невъзможна за реализация. 

- И министър Младенов и представители на Синята коалиция обаче заявиха, че още тези дни ще подготвят и внесат сериозни промени в съществуващия Закон за дипломатическата служба, който да реши проблема. Какви са шансовете това да се случи? 

- Законът може и да бъде променен, Фили, при условие, че хората от бившата ДС не задействат влиянието, което имат в Парламента, включително вътре в депутатската група на ГЕРБ, и така не стопират тези промени. Но дори да приемем, че те минат, задължително после ще бъдат протестирани пред Конституционния съд, а неговата досегашна практика показва, че конституционните съдии категорично отхвърлят подобни лустрационни текстове. Някои отдават това на факта, че част от самите конституционни съдии са били сътрудници на ДС, други – на факта, че за назначението си на топлите местенца са лично задължени на президента Първанов или партийно задължени на БСП, трети казват, че всички тези фактори действат смесено. Какъвто и да е случаят обаче, ясно е, че шансове няма. 

- Тогава какъв е вариантът? Защото ако дипломатите не бъдат отзовани, това може да породи проблеми във външната политика на страната и да и навреди пряко. Както стана ясно, още в първите часове след публикуването на списъка с ченгетата.дипломати, представител на една, неназована засега, но съюзническа на България страна е попитал директно министър Младенов дали ще си отзове посланика от неговата столица….. 

- За съжаление, Фили, дори и това да стане, няма да стане бързо. Най-реалистично ми се вижда, че решението може да дойде след изборите догодина, ако десните сили, сред които иска да се числи и ГЕРБ, ги спечелят. Тогава те ще назначат свой президент, с когото въпросът лесно да се съгласува, а вероятно ще могат да променят съотношението на силите и в Конституционния съд, за да наложат крайно необходимите промени за изчистване на хората на ДС от всички важни за развитието на страната постове и структури. Друг е въпросът дали след броени дни самият Борисов ще продължи да има политическа воля за това или ще се отметне отново от думите си, както прави обикновено.

Забележка:

Всички читатели, които, освен от политика, се интересуват и от литература, всеки ден могат да намерят нови и интересни текстове на другия ми блог – Оксиморонният свят /написано в Гугъл/ или на адрес www.passenov.wordpress.com


Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване