12/22/10 09:36
(http://ivanbedrov.com/)

Ако полицаите бяха гинеколози

Има един полицай, който очевидно се опитва да бъде и гинеколог. Преди време се опита да бъде икономист. Преди това е бил консултант, в резултат на което се оказа и сериозен собственик. А доскоро беше министърът с най-висок рейтинг. Ако се съди по рейтинга му, този човек често е симпатичен и решителността му в борбата срещу престъпността наистина впечатлява. Или впечатляваше.

Фигурата на Цветан Цветанов много бързо промени своя публичен образ - от смелия и решителен мъж, който се изправя срещу бандитите, дори с цената на заплахи към живота му, до комично разбиращия от всичко и неспособен да даде адекватни отговори министър. Цветан Цветанов дълго ще заобикаля Горна Оряховица и ще избягва срещи с лекари. Трудно някой стратегически мозъчен център можеше да измисли по-успешен начин министърът да изгуби тотално доверието на цяла обществена група.

Изводът на петорната експертиза за случая “Горна Оряховица” (стр. 6) е, че плодът е бил мъртъв още при раждането. Цветанов се усъмни. Всички помнят как в първия петък на декември Цветан Цветанов потресе цяла България с части от подслушани разговори между лекарите. След това публично четене разумните въпроси по случая звучаха неуместно. Сега обаче е време за тях:

1. По силата на кое си точно образование министърът на вътрешните работи оспорва по същество 40-странична съдебно-медицинска експертиза, подписана от петима специалисти?

2. Докога министърът ще се държи като разследващ полицай и ще съобщава, обяснява и коментира по медиите детайлите на всеки по-скандален случай?

3. Не разбра ли вече министърът, че системата под него е прогнила и не може да й се има доверие?

Сега Цветан Цветанов има два пътя пред себе си - да приеме с примирение уроците от този случай и да се фокусира върху тежката задача да модернизира МВР или да продължи да се държи по същия начин, докато катастрофира в следващия сътворен от подчинените му и охотно експониран от него в публичното пространство скандал. Самият факт, че изредените въпроси съществуват, намалява значително шансовете Цветанов да избере първия път. Но все пак може и да тръгне по него. Ако не го направи, репликите за предстоящото му кандидатиране за президент ще звучат също толкова интригуващо като новините за поредната раздяла на Николета Лозанова.

коментар от в.Пари

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване