12/23/10 22:29
(http://www.kulinarno-joana.com/)

Йоана на Земята – Зеленчукова пита за Бъдни вечер

А сега ще ти покажа, нещо родило се спонтанно след като бях поканена за предложение на рецепта за Бъдни вечер във ViewSofia. Всички знаем кои са традиционните постни ястия сервирани на този ден. Аз реших да разчупя традициите и да дам един нов дух на познатите ни съставки. Българската кухня или по-точно обичайните продукти, които се използват за ястията в предколедната вечер са една добра предпоставка за различното им съчетаване. Но освен тях, се вдъхнових и от баварската кухня, която изследвах това лято.

Картофите и киселото зеле са основни продукти в немската кухня. От нея също така взех и обичайните подправки към тези продукти – бахар и индийско орехче. И от двете кухни (българска и немска) взаимствах наличието на много лук, а от мен – карамелизирането му до сладост, носеща прекрасно усещане в комбинация с останалите продукти. И понеже е предложение за Бъдни вечер, не можах да пропусна и сушените чушки, които добавих към плънката с лука. Към нея, подправките червен пипер и пресен магданоз допълват постното ястие и му придават един интригуващ, позабравен вкус на българска манджа.

Нарекох ястието зеленчукова пита заради формата му. Модерният и чужд вариант на това ястие ще звучи като зеленчуков пай, но нали е Бъдни вечер, нали сме си у дома, при семействата си, нека си остане пита.

Зеленчукова пита

За основите:

  • 1 кг. картофи
  • 400 гр. кисело зеле, нарязано на ситно
  • 50 мл. зехтин
  • 1/4 чаена лъжица прясно настъргано индийско орехче
  • 1/4 чаена лъжица смлян бахар
  • сол и черен пипер

Картофите се сваряват и се обелват докато са топли. Намачкват се на пюре. Към тях се добавя зехтинът, индийското орехче, бахарът, сол и черен пипер на вкус. Накрая се омесват с нарязаното на ситно кисело зеле.

За плънката:

  • 1 кг. лук
  • 4-5 сушени червени чушки
  • 50 мл. зехтин
  • 1 чаена лъжица червен пипер
  • 1 връзка магданоз
  • сол и черен пипер

Чушките се заливат с вряла вода и се оставят за 1-2 часа докато омекнат. Отцеждат се и се нарязват на ситно.
Лукът се нарязва на полумесеци. Задушава се на умерен огън в нагрятия зехтин за 15-20 минути докато омекне и започне да се карамелизира. Разбърква се често. Към него се добавят сушените чушки, червения пипер, сол и черен пипер на вкус. Разбъркват се 2-3 минути. Накрая се добавя нарязания на ситно магданоз.

Оформяне:
Тава с диаметър около 26 см. се намазва с мазнина.

На дъното се разпределя 1/2 от картофената смес. Покрива се с плънката.

Отгоре се разпределя другата половина от картофената смес. Питата се накапва с малко зехтин и се запича в предварително нагрята фурна на 200°C за 35-40 минути.





Кулинарно - в кухнята с Йоана Йоана на Земята – Зеленчукова пита за Бъдни вечер от Йоана Петрова - Кулинарно - в кухнята с Йоана
За още публикации, прочети съдържанието на блога или разгледай мозайката от снимки.
Публикувана на 12/23/10 22:29 http://feedproxy.google.com/~r/kulinarno-joana/feed/~3/HYtQnrj5iaU/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване