12/25/10 15:35
(http://ruslantrad.com/)

Коледа в Иран

Коледа е навсякъде около нас, но какво е в други части на света? В Близкия изток празникът е посрещан както с ентусиазъм, така и с безразличие. На много хора им е странно да отбелязват Коледа, защото просто не е празник, който е популярен сред тях. В Ливан, разбира се, се отбеляза много добре (гледах невероятен концерт по Orange TV), в Сирия имаше специални литургии на арамейски език (предавани по националната телевизия), в Йордания халдейските християни отслужиха молитви във всички храмове в страната, а във Витлеем, въпреки военното положение, проведоха традиционното шествие на Бъдни вечер.

Деца разглеждат украсената витрина на магазин в Техеран. Снимка: MEHR

Тази година Коледа оставя своя отпечатък и върху Иран по-силно, отколкото в миналото. За да ви разкажа как е там, използвах Twitter и новинарски сайтове, които показваха настроението на 25 декември.

Днес, в Техеран и други големи градове могат да се видят украсени коледни елхи, не само в християнските квартали, но и по магазини, търговски центрове и пазари. В свещения град Мешхед, един от най-почитаните шиитски градове, дори в близост до храма на Осмия имам, има малки коледни елхи, сложени по витрините на магазините, разказва PBS.

Въпреки, че е рано още да говорим, че Коледа ще придобие статут на официален празник в Иран, все пак коледните празници стават все по-популярни сред младите в Иран. Така например, в иранските блогове авторите си разменят с ентусиазъм поздрави за Коледа. Това отчасти се обяснява с религиозна подбуда, тъй като мюсюлманите признават раждането на Иисус Христос и го признават за пратеник на Бог.

(повече за образа на Христос в Корана, прочетете без да се замисляте книгата на Радко Попов, “Иисус Христос в Корана”).

Затова Коледа не е нещо нечувано сред иранците, членовете на Меджлиса (народното събрание), дори и на иранския президент Махмуд Ахмадинеджад, който направи коледно обръщение към народа на Великобратания, излъчено от британската Channel 4.

В магазина за цветя на Манушер в северната част на Техеран, много хора са си купили коледни елхи, а според продавача повечето от тях не са християни. “Аз, разбира се, не съм правил анкета сред своите клиенти”, разказва Манушер,” но от поведението и начина на изразяване, разбирам, че не са християни.”

В същото време камион, пълен с елхи, се придвижва бавно по бул. “Мирза Ширази” и продава товара си на минувачи. Доброволци от арменската църква “Св.Саркис” раздават сладки на възрастни хора, а в заведенията в Техеран днес се приготвят редица сладкиши от асирийските и арменските християни, с които, както разказват те, ще почерпят приятелите си мюсюлмани.

Според новинарския сайт Parsine.com, в редица детски градини в Техеран са образувани дейности за украсяване на елхи, в които участват деца от всякаква възраст.

Хамид, студент в Техера, отбелязва: “Тези тържества отбелязват началото на нова мода в много места в Иран. Признавам, че още не е масово, както в други части на света. За мен това е нещо атрактивно, за което знаем от филмите и книгите. Но разбира се, празниците трябва да имат двупосочен път-останалите народи също трябва да уважават нашите традиции.” Друг студент пише: “това е по-скоро търговски трик, защото за нас Коледа е по-чужд празник, отколкото за други хора. Да сте виждали японец да празнува Коледа?”

Още:

Публикувана на 12/25/10 15:35 http://ruslantrad.com/?p=7061
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване