12/26/10 16:10
(http://ruslantrad.com/)

Затъмнената криза в Тунис-хиляди на бунт срещу властта

Свикнали сме да виждаме Тунис, като държава от туристическия бранш. Агенциите постоянно ни показват прекрасни плажове, евтини хотели и отстъпки за туристи, а стаите са с изглед към морето. Западните медии, главно американските,  определят Тунис, като държавата с най-отворено общество. Наистина тунизийците са в голяма част добре възпитани, образовани и се държат добре извън страната си. Малката държава обаче има редица проблеми.

За това си има причина. Властта в Тунис е верен приятел на САЩ и хвърля много средства, за да помага в борбата срещу клетки на Ал Кайда в Северна Африка, като това включва множество безпричинни арести, цензура на интернет сайтове и липса на свобода на словото. От своя страна САЩ си затварят очите за тези нередности и съответно медиите не изразяват протест (въпреки публикации от типа на LA Times, които просто отразяват “нещо”) срещу режима на Бен Али. Въпреки множеството критики от страна на арабски групи за защита на човешките права, въпреки ударите от страна на “Репортери без граници” и Human Rights Watch.

В същото време населението на Тунис, управлявано от Зин ал Абидин бен Али, не усеща притока от пари, спечелени от туристическия поток. Бен Али, който управлява страната от 1987 г. вероятно трябва да си припомни, че девизът на Тунис е “Свобода, ред, правда”. От няколко дни властта  е разклатена от бунт, започнал в провинциалния град Сиди Бузид. Причината е същата, като при протестите в Египет срещу режима на Мубарак – липса на работа, ниско заплащане и репресии на властта.

Видео от началото на протестите преди 6 дни:

Протест в Париж на 25 декември в подкрепа на бунтуващите се в Сиди Бузид:

В централните медии се чува малко за този израз на недоволство. Главен катализатор на новините са блогърите, като колегата ми от Global Voices Сами Бен Гарбия и Лина Бен Мхенни, които заснемат клипове, пускат снимки и коментари относно бунта в Сиди Бузид. Двамата пишат на английски и френски, което прави по-лесно споделянето на информация с други колеги от блогосферата в Египет, ОАЕ, Алжир и др. Явно за медиите Тунис и Египет не са Иран и протестите в арабските страни не са важни. И докато бунтът се разгръща в още няколко града, журналистиката мълчи, за да даде гласност на блогърите и активистите.

Междувременно, ако се окаже вярна информацията от сайта Nawaat.org (на френски), то президентът Бен Али се готви да напусне страната, ако бунтът не бъде удържан.

Още:

Публикувана на 12/26/10 16:10 http://ruslantrad.com/?p=7068
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване