12/29/10 12:18
(http://www.bivol.bg)

Българин с награда за технологични иновации в Австрия

Българският инженер и изобретател Северел Първанов получи втора награда на австрийския национален конкурс за технологични иновации за 2010 г. Първанов, който от 2002 г. живее в Австрия е разработил и патентовал отоплителен котел с девет иновационни решения, който работи с биомаса: дървени пелети, трици, дървен чипс, талаш, соя, костилки и даже гранулирани фекалии.. 

Отоплението с индивидуален котел захранван с биомаса е все по-популярно заради относително ниската цена и екологичната ефективност от използването на възобновяеми материали

Първанов твърди, че благодарение на иновационните решения неговият котел има КПД от 97%, което е рекорд. Колкото по-висок е коефициентът на изгаряне, толкова по-евтино излиза топлото и поддръжката на инсталацията. Друго предимство на неговото решение е, че горивната плоча може да се подмени без смяна на основните възли и елементи на инсталацията. Така за увеличаване на мощността се сменя само горелката, а не целия котел, което излиза значително по-евтино.

Северел Първанов сподели за Биволъ, че търси инвеститори за организиране на серийно производство. Амбицията му е след време да се конкурира на пазара за отоплителни решения на индивидуални къщи с австрийските фирми, които са световни лидери и изнасят в цяла Европа, САЩ и Япония.

За контакти със SEVI-SАM и инж. Северел Първанов:

Email: severel.parvanov@chello.at Skype: parvanov.severel

Публикувана на 12/29/10 12:18 http://www.bivol.bg/home/item/715-severel.html
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване