12/31/10 05:00
(http://asenov2007.wordpress.com/)

СЪБИТИЕ НА ГОДИНАТА ЛИ? ЧЕ ТО БИЛО МНОГО ЛЕСНО…../2/

Радио SBS, Мелбърн, Австралия – разговор на Фили Лангдмън с Пламен Асенов, политически коментатор на SBS за България

Този текст е защитен от “Закона за авторското право…..” Право за препечатването му  електронни и печатни медии получават срещу сумата от 60 лева, преведени по сметка: UniCredit Bulbank – BG 04 UNCR 70004504154064, Пламен Асенов /Plamen Asenov/ За контакти, допълнителни уточнения и поръчки – тел. 0885 99 35 74. Колеги, надявам се поне занапред да подходите професионално и проявите уважение към институцията “журналист на свободна практика”. Ние не късаме житейските блага от Дърво на живота в собствена плантация, а, също като вас, сме принудени да ги купуваме от магазина!   

/Фили/ Кризата в здравеопазването и честата смяна на здравните министри в България се определят като събитие на годината с близо 30 процента от гласовете в класация на националното “Дарик” радио, в която участват най-влиятелните национални и регионални медии. Другите водещи събития са акциите на полицията срещу организираната престъпност, динамиката в строителството на автомагистралите, изборът на еврокомисар – българин, както и създаването на новата президентска формация АБВ. За политик на годината с почти 40 на сто от гласовете пък се сочи министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов. Втори е еврокомисар Кристалина Георгиева, следвана от строителният министър Росен Плевнелиев, земеделският – Мирослав Найденов и финансовият министър Симеон Дянков.

През миналата седмица с нашият коментатор в България Пламен Асенов обсъдихме дали и доколко някои от тези събития могат наистина да се нарекат събития, доколко важни са за страната не само сега, но и в бъдеще. Завършихме с това, че политическа воля и желание за борба с организираната престъпност управляващите от ГЕРБ имат, но важен е и въпросът за способността им да реализират тази политическа воля. 

- Пламен, има ли съмнения в способностите на ГЕРБ да се справи с проблема, който от болезнен за България напоследък се превръща в болезнен за целия Европейски съюз? 

- Така е, Фили, превръща се в болезнен за всички, защото не се решава дълги години. Както всички от опит знаят, ако не ремонтираш покрива навреме, течът бързо се превръща от капка във водопад и съсипва мебелите. Сега ГЕРБ са изправени пред необходимостта да се борят вече не с току-що родена организирана престъпност, а с такава, която е пуснала корени навсякъде в обществения организъм.

Не говорим само за уличните банди или групировките от началото на прехода, това е най-малкият проблем. И не говорим само за престъпността, която буквално е обладала икономиката, превъртяла и очистила е до голяма степен парите си, но като ги е извадила на светло, не е променила манталитета си и заразява всички нормални икономически структури и отношения в държавата. Говорим за престъпност със силни позиции и влияние в полицията, съда и прокуратурата, в цялата правораздавателна и правоохранителна система. И за престъпност, свързана с политици и партии на всички нива – тя “пазарува” или направо “избира” собствени депутати, управлява действията или бездействията на министри и чиновници на различни позиции в администрацията, а също така разчита, че при нужда пряко ще бъде защитена от политически чадър, защото очевидно по един или друг начин държи ръката, която държи чадъра.

Така че сериозни способности са необходими за справяне с това чудо, Фили. Виждат ми се като способностите на Дядо Коледа, който само за една нощ трябва да пренесе и раздаде милиарди тонове подаръци, да изяде милиони пайове и да изпие безчетни количества малки алкохолни почерпки, оставени му от благодарните деца и родители над камината. 

- Пламен, ти каза, че ситуацията е такава, защото проблемът с престъпността не се решава от дълги години. Само това ли е причината? 

- Натрупването е фактор, който задълбочава нещата в геометрична прогресия, Фили, и така ги прави по-видими. Иначе причините за развитието на българската организирана престъпност до степен да се превърне самата държава в мафиотска структура са много по-дълбоки. Някои коментатори смятат, че те се коренят в лошото ни законодателство, най-общо казано, включително в неправилно заложените още от началото на прехода конституционни баланси между властите. Други обвиняват политици и партии от различни цветове, че когато са били на власт, не са проявили политическа воля, че са се уплашили или съзнателно са се възползвали от ситуацията за собствена изгода, вместо да я променят в обща полза. Трети търсят причините в превратностите на историята, в характера ни на тъмен балкански субект, а най-отчаяните се прицелват направо в немилостивата съдба, която не можеш сам да си избираш. Всичко това го има, разбира се, и влияе в различни съотношения върху развитието на проблема. За мен обаче, Фили, причината за зараждането и развитието на българската организирана престъпност до този чудовищен вид си има конкретно име – Държавна сигурност. 

- Но, Пламен, много хора казват, че не може 20 години да обвиняваме за неуспехите си нещо, което не съществува от 20 години….. 

- Да, казват го, Фили, но, без значение дали наистина го мислят или просто го казват – било от глупост, било с някаква ясна цел – това е част от проблема, не от решението му. Защото ДС може и да не съществува като структура, обаче хората на ДС са буквално навсякъде. Както каза, напълно ужасен, неотдавна премиерът Бойко Борисов – щом половината от дипломатите ни са ченгета, то представяте ли си вътре в страната какво е и защо срещаме такава силна съпротива срещу всичко, което се опитаме да променим. 

- Това беше изказване по повод последните разкрития на Комисията по досиетата, която извади на светло информация за чудовищното проникване и влияние на ДС в българската външна политика….. 

- Да, и това всъщност, Фили, е събитието на годината, което аз бих поставил под номер две в собствената си класация. И имам предвид дори не толкова разкриването и готовността да се вземат мерки пряко срещу ченгетата-дипломати само по себе си, колкото общата реакцията на управляващите, която поне вдъхна надежди, че може най-после българското общество да тръгне към цялостно решаване на въпроса с ДС.

Миналата седмица, в първата част на този обзор казах, че главното събитие на 2010-та година според мен е съгласието на ГЕРБ за изграждане на големите руски енергийни проекти в страната, което директно означава – съгласие за засилване на руското влияние в една суверенна европейска държава, каквато би трябвало да бъде България.

Въпросът с руските енергийни проекти обаче изобщо не е изолиран от темата за престъпността и нейните корени в системата на уж бившата комунистическа Държавна сигурност. Достатъчно е да отворим последните американски дипломатически документи, публикувани от Уикилийкс, за да видим какво пише посланикът в София – че именно чрез енергийната сфера Русия изнася корупция и престъпност в България. И като си дадем сметка кои хора тук, начело с президента Първанов, познат и с агентурния псевдоним Гоце, са най-загрижени за прокарване на руските енергийни интереси, веднага разбираме за какво става въпрос, нали. Струва ми се, че изобщо няма нужда американците да ни го казват това, Фили, защото ние си го знаем. Но все пак по-авторитетно звучи, като се позове човек и на сериозен дипломатически източник. 

- Пламен, да се върнем на въпроса не се ли преувеличава все пак значението на фактора Държавна сигурност в цялостния български живот и конкретно – ролята му за създаването и развитието на организираната престъпност? 

- Всъщност по-скоро тече обратният процес, Фили, има организирана кампания този въпрос да се неглижира. Да си спомним близкото минало и едно изказване на премиера от БСП Сергей Станишев – мен лично темата ДС не ме вълнува, тя не е актуална в дневния ред на обществото. Да погледнем как в момента президентът Първанов, бившият външен министър Калфин и още много знайни и незнайни герои от тихия фронт или слуги на героите от тихия фронт твърдят, че няма проблем в това дипломатите да са бивши служители или агенти на ДС, дори напротив, точно техният професионализъм много е помогнал на България да влезе в ЕС и НАТО. Е, кажи ми сега, Фили, този върховен цинизъм от лошото ни законодателство ли идва, от тежката ни историческа съдба ли, или от балканската ни народопсихология? Не, той идва директно по линия на руското КГБ, част от което на практика беше и българската Държавна сигурност. 

- Но, Пламен, струва ми се, че пак губим фокуса на връзката ДС – организираната престъпност….. 

- Не, Фили, не го губим, просто се опитвам да настроя този фокус от малко по-голяма дистанция, за да обхванем процеса в развитието му. Смята се, че по комунистическо време в България престъпност почти нямаше, освен на някакво битово ниво, а за сериозни организирани престъпни групи да не говорим. Само че не е така. Всъщност комунистическата партия и държава си беше създала една доста добре организирана, обезпечена с политически и законов гръб и подплатена с привилегии организирана престъпна група – Държавна сигурност. Кой по това време търгуваше с оръжие, Фили? Кой държеше контрабандните канали по митници и граници, през които течаха наркотици, крадени технологии, ембаргови стоки? Кой обучаваше терористи и изнасяше тероризъм? И това преди промените. А какво стана после? Ами появиха се отнякъде едни момчета, предимно нискочели гребци, борци и каратисти, които изведнъж създадоха тъй наречените борчески групировки и веднага отнеха от хората на бившата ДС всички тези разработени канали, всички тези контакти, всички тези способности…..Ами в тази приказка няма да повярва и последният наивник на земята, за всички е ясно, че просто беше извършена подмяна на лицата, за да се скрият по-добре истинските лица зад тях.

И това свършиха една част от хората на ДС, които станаха истински босове на престъпността. Другата част, поради факта, че така или иначе имат дипломи от Юридическия факултет на Софийския университет, станаха адвокати, съдии и прокурори. Трета част се хвърлиха през глава в почтения бизнес, като за целта получиха прословутите куфарчета с пари от партията-майка. И четвъртата част се класира за политиката поради своя организационен опит, поради нуждата там от хора речовити, хора с  контакти, но и с минимален опит в практикуването на морала, както те самите очевидно смятат.

Така през последните 20 години, които наричаме преход, Фили, всъщност сме свидетели на процес, при който интересите на тези групи служители или агенти на бившата ДС се напасват помежду си. На по-ранен етап това мина през стрелба и трупове. Сега, когато България е член на ЕС и нелегалният бизнес до голяма степен се легализира, идва време за консолидация или поне за създаване на картел, който да балансира често разнопосочните им интереси.
Ето, с този процес се съмнявам, че ще има сили и възможности да се справи сегашното управление на ГЕРБ, въпреки всичките им опити и заявки. Това не вещае добри времена за България, но кой е казал, че дните между Коледа и Нова година са пълни само с прогнози за добри времена?

Забележка:

Всички читатели, които, освен от политика, се интересуват и от литература, всеки ден могат да намерят нови и интересни текстове на другия ми блог – Оксиморонният свят /написано в Гугъл/ или на адрес www.passenov.wordpress.com


Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване