01/02/11 11:18
(http://ruslantrad.com/)

Стотици скандираха по улиците на Тел Авив в знак на протест срещу убийството на Джауахер Абу Рахма

За протеста разказва Лиза Голдман от израелското списание +972.

Селището Билин в Западния бряг е средище на демонстрации от 2005 г. насам. Всяка седмица, в петък, активисти се събират, за да протестират срещу изградената стена, която разделя селището на две, както и отделя Билин от земеделските му земи. (вижте тук информация за един от най-дейните активисти, Абдула Абу Рахма и неговата дейност в комитета за мирна съпротива)

Стотици прекъснаха движението около Министерството на отбраната в Тел Авив. Снимка: Lisa Goldman

В събота (1.1.2011) стотици израелци се събраха на протест в Тел Авив, за да изразят възмущението си от убийството на младата Джауахер Абу Рахма, която загина следствие на натравяне със сълзотворен газ на 31.12.2010 г., когато участва в мирна демонстрация в Билин.

Демонстрацията по повод смъртта на Джауахер, бе организирана с помощта на  Twitter и Facebook. Въпреки кратките срокове, в Тел Авив се събраха над 200 души. Те блокираха движението около Министерството на отбраната, където минава главният път, свързващ Тел Авив с Аялон.

След като опънаха плакати със снимки на Джауахер Абу Рахма с надписи на арабски, иврит и английски, протестиращите започнаха да скандират на иврит: “Граждани, събудете се! Фашизмът е тук!”, “Барак! Барак! Министър на отбраната! Колко демонстранти уби днес?” и на арабски: “Min Ghaza el Bil`in,hurra hurra Falasteen! (От Газа до Билин, свобода, свобода за Палестина!)”

Протестиращи извадиха окървавено израелско знаме в знак на протест срещу репресивната към палестинците политика на правителството. Снимка: Lisa Goldman

Тъй като тълпата стана по-голяма, а пеенето по-настойчиво, полицията, която стоеше до този момент безучастно пред демонстрантите, започна да се опитва да разкъса множеството с побутвания. Протестиращите отвърнаха със същото. Тогава полицаите промениха тактиката и започнаха да арестуват активисти, като ги бутаха на земята. Немалко хора започнаха да скандират: “Срам! Срам!”.

Общо осем души са арестуваните-в това число и членът на Кнесета и на партията Мерец, Моси Раз. След арестите, останалите демонстранти организираха спиране на движението по улиците, като сядаха на земята и районът около Министерството на отбраната остана затворен за повече от час. След 90 минути протестиращите се преместиха към полицейския участък, където бяха отведени арестуваните, очакващи обвиненията си.

По-рано през деня (1.1.2011), Джонатан Полак, известен активист за правата на човека, и адвокат Михаил Сфард, който представлява селището Билин, бяха интервюирани за “Гласът на Израел”. Полак, който присъстваше на демонстрацията в Билин в петък, напомни на интервюиращия журналист, че 21 активисти са били убити от израелската армия от 2005 г. до днес, от които 10 са непълнолетни. Никой от тях не е бил въоръжен, въпреки, че армията твърди, че са имали оръжие. Полак отбеляза също, че Абу Рахма не е първата жертва на сълзотворния газ, използван от израелските сили. Една от последните жертви е Мохамед Абу Сара, на 18-месечна възраст, който загина при вдишване на изстрелян снаряд със сълзотворен газ в дома му в Силуан.

Според израелския сайт MySay, армията използва сълзотворен газ, който е един от най-токсичните и опасни днес. Газът, известен като CS, е забранен във Великобритания още през 1964 г. поради опасения от многото му странични ефекти, един от които е събиране на течности в белите дробове, няколко часа след обгазяване на организма.

Прочетете също:

Публикувана на 01/02/11 11:18 http://ruslantrad.com/?p=7207
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване