01/06/11 17:01
(http://delian.blogspot.com)

Господин Танов, ЦвеТанов - от социализъм не лекуваме!

Пореден организиран скандал тече със СРС-та у нас. Публикувана разпечатка от СРС-та във вестник по твърдение близък с разследваният Алексей Петров. Дискусията от своя страна е подкрепена от Румен Петков, по твърдения от СРС-то, рядко трезвен.
И всички се фокусират върху това, кой го публикува, кога и какво съдържа разговора.
Външният министър Младенов пита защо това се публикува сега?
Танов, Цветанов, Дянков и премиера Борисов пък казват, че разкритото съдържание не е кой знае какво и от него голям проблем няма, ако се изключи факта, че се намеква, че има протекционизъм върху фирмите от групата на Лукойл.
Обаче какво значение има какво е съдържанието, аз съм съгласен, че то не разкрива нито незнайна информация, нито нещо ново или наистина проблемно.
Както и какво значение има кой го публикува и кога точно? Тъй като това не е първи случай. Много по важен въпрос, е защо въобще може да се случва, и защо това няма да е последен случай.

Важните за мен въпроси, на които всички сякаш се опитват да избягат да отговорят, а всички журналисти старателно се опитват да заобиколят са:
  • Кой и по какъв повод е разрешил това подслушване? Премиерът веднага се изказа по БНТ, че това е било по прокурорска проверка с надлежно разрешение от съдия. Но тъй като по закон в рамките на 6 месеца СРС-то трябва да влезе в дело или да бъде унищожено (а този срок е минал), къде точно е делото, по което това СРС е приложено като доказателство?
  • Защо след като е изтекъл максималният разрешен по закон срок за задържане на СРС-то, то не е унищожено?
  • Как въобще СРС-тата (дори и уж унищожени) могат да изпадат от системата, от загрижени граждани? Това не е първият случай и как въобще се случва това? СРС-тата са класифицирана информация по закон, а законът за класифицираната информация у нас определя точно кой как и по какъв начин има достъп до нея. Законът е копиран по НАТО стандарта. Там се описва как информацията се предава от едно лице на друго, и би следвало той да гарантира достатъчна превенция, и проследимост на оперирането с такава информация. И ние имаме две възможни хипотези - или неработещ закон, или неспазване на закона, очевидно в МВР. Кой ще провери това, и какви последствия ще се вземат срещу му? Спомням си как миналата година, по време на дискусиите за ЗЕС, някакви лица от МВР и най-вече вече бившият секретар и после министър Павлин Димитров обясняваха по медиите, че напразно обществото се притеснява от разширяване на достъпа до трафични данни и подслушване, тъй като няма риск и всичко се контролира от тежки процедури в МВР, а с данните работят изключително малко хора. Много ми се ще сега някой да дойде от същите тези хора, и да ми обясни на мен и на обществото, как тези тежки процедури са гарантирали данните да не изтекат, и ако с тях работят много малко хора, как точно данните са изтекли и кой ще бъде наказан, след като "при толкоз малко хора" няма начин да не може да се разбере кой точно е извършил подслушването и е имал достъп до тези данни.
  • В парламента има комисия за контрол на СРС-тата (преди бе агенция, но отново се върна под парламентарен контрол). Тя е задължена по процедура да проследява случаите на неправомерна употреба както и случаите на изтичане на информация. Толкоз много народ се обади, прокуратурата уж се самосезира по случая да разследва вестника, но какво точно прави единственият оторизиран в държавата орган за контрол - съответната комисия, по проследяването на изтичането на тази информация?
  • Някой се оплака (от прокуратурата, започнала разследване), че е невъзможно да се проследи как едно СРС е излязло от системата и е достигнало до знайни и незнайни лица. А аз се чудя как според супер стабилните процедури похвалени неведнъж от Павлин Димитров и законът за достъп до класифицираната информация това е възможно? Освен ако, разбира се, както обществената тайна казва, в цялата система няма един колосален хаос и беззаконие?
  • Защо и как Танов, имащ картонче от ДС (както той се похвали) и бивш масивен потребител на СРС-та (от работата си в МВР) знае, че е подслушван (от записаният разговор)? Каква е тая пробита манерка, дето позволява не само да изтича информация от резултата от подслушването, но и да предупреждава подслушваните?
  • Защо Танов, на базата на неговият опит от системата, е сигурен (отново от разговора), че на мига след като му запишат разговора ще докладват на министъра, при условие че той не е на пътя на информацията от СРС (тя трябва да стига до прокуратурата, а достъп до нея трябва да имат изключително малко лица)?
Тези въпроси за изключително важни. Тъй като самият факт, че мога да ги задам, демонстрира една разбита система, с невероятен хаос, невъзможност за проследяване на това, което става, изтичане на информация, свръх подслушване в полза на политически лица (министъра, политическо лице, нормално не би трябвало да има информация), и изключителна неефективност (имайки в предвид че според експерти у нас се дават 50 пъти повече средства за подслушване отколкото във Великобритания, но от тях стават доказателства 10 пъти по малко).
Без отговор на всеки един от тези въпроси не може да се реши проблемът с неефективността на СРС-тата. Защото безспорно информация от тях изтича. Изтича и информация за употребата им (ако не изтича за съдържанието им). Отделно има прекомерен достъп до информацията от политически лица. Отделно се вижда, че контролните системи (вътрешни за МВР, и външни - в парламента) очевидно не работят.
Бързият отговор на тези въпроси е изключително важен. Защото отново, в рамките на последните 4 години за 5ти път, е създадена работна група за промяна на ЗЕС а вероятно и ЗСРС, с цел разширяване на достъпа извън тежки престъпления, в полза например на защитата на авторското право. И отново някой ще обяснява по телевизора, че рискове няма, отричайки очевидното. А аз си спомням старият виц - "докторе едно виждам, друго чувам! а-а-а от социализъм не лекуваме!".

И да не забравя, важно е да отбележа, че тези проблеми не са от вчера.
Такива проблеми имаше и по времето на -
Румен Петков и Тройната Коалиция - случайното изпадане на СРС, което уж трябвало отдавна да е унищожено, за един доктор, случайно предвождащ в същият момент протест на лекари от Пирогов. И куп обвинения и други СРС случаи.
Костов и ОДС - Бръмбъргейт и Никола Филчев, както и няколко други скандала (Богомил Бонев и ген. Атанасов).
НДСВ.
БСП и Виденов.
Филип Димитров и СДС - множество случаи, правителството е сериозно засегнато от скандала.

Анализ за тези скандали на Българският Хелзински Комитет може да прочетете тук - http://www.bghelsinki.org/index.php?module=pages&lg=bg&page=obektiv14514

Това не са единични случаи и говорят за проблеми тлеещи отдавна. Фокусирането върху последствията, а не причините никога няма да реши проблемите. Днес СРС-тата ги вадят едни, утре други. А трябва да бъдат разрешени проблемите защо СРС-тата излизат не по предназначение и поради какви причини се правят въобще.

Определено подслушващите служби са в невероятен дълг към обществото, и аз държа да чуя тяхното оправдание, а не отново разчитане в стил Румен Петков и президента Първанов (и катастрофите на НСО) - да принижим три дни и да се надяваме нещата да преминат.
Публикувана на 01/06/11 17:01 http://feedproxy.google.com/~r/delian/~3/T2aXCEEoSWU/blog-post.html
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване