01/10/11 15:56
(http://ikonomika.org/)

Контрабанда и/или намалено пушене

Разходи за цигари и алкохол на домакинствата, промяна на годишна база



Според изследването на домакинските бюджети на НСИ, през последните две тримесечия започва да се наблюдава спад на разходите за цигари и алкохол. Спрямо 10-12% растеж през 2009, през третото тримесечие на 2010 се стига до 7.5% спад.

В същото време, акцизите върху цигарите са значително повишени, т.е. повишение са цените на цигарите. Следователно има две възможности:

- или пушачите значително са намалили пушенето

- или пушат повече цигари без бандерол, които са по-евтини

Вероятно е някаква комбинация между двете, защото и двете са реалистични. При това сериозно увеличение на безработицата, намаление на доходите и увеличение на цените на цигарите, има много хора които просто не могат да си позволят да пушат толкова колкото преди (или могат само ако пушат цигари без бандерол). А други не искат да плащат толкова акцизи на държавата.

Разбира се, винаги остава и въпросът доколко реалистични са данните за домакинските бюджети (макар че ако се събират по една и съща методология, би трябвало да са сравними във времето).



Блогът за икономика 2010

Публикувана на 01/10/11 15:56 http://ikonomika.org/?p=5115
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване