01/10/11 01:26
(http://nname.org/)

Чалга = Рейтинг?

Защо някои хора си пълнят предаванията с чалга изпълнители на килограм? Канят механично някакви хора да кибичат като фикуси пред камерите, задават им шаблонни въпроси и се надяват техните “имена” да направят реклама на предаването.

Не съм фен на ориенталската естрада, но по стечение на обстоятелствата я познавам добре. Чудесно знам кой от бранша има дар слово, кой няма обща култура, кой какво може да прави, кой може да пее и кой драматично си отваря устата. Явно съм по-запознат от типичния редактор във “водещите” телевизии. За тях чалгарите са една тъмна Индия, долни селни, които са баснословно богати по неведоми причини. Канят ги, но ги канят с нежелание. Поставят ги в неадекватна среда, проверяват ги в Уикипедия и ги питат за глупости, съчинени по жълтите вестници. Правят от тях чалга телевизия.

В поп-фолк първенството играят може би около 200 човека, но честотата и начинът им на канене въоще не отговаря на музикалните им постижения и симпатиите на публиката. Въпрос е на PR, контакти, връзки, врътки и лични симпатии. Мара Отварачката е резидънт при Иван и Андрей, Емануела е при Слави, а Гала ги играе по азбучен ред. Получава се все едно бТВ да направят цял филм за “Левски” – Лясковец, а за “Левски” – София да не кажат нито една дума.

Пазарната икономика все още не е настъпила в сектора. Изпълнителите не могат да заплащат с пари ефирното време, но могат да пуснат някоя лична драма и така да го спечелят. Ревеш пред камерите и ставаш известен. Алисия си изложи разбитото сърце на показ, после затапи с една силна песен и много качи орбитата. Вече не продава дънки в Дружба, сега я знаят и кокошките.

Безкрайният цирк е малко нечестен спрямо хората със стабилни семейства, които уж трябва да са за пример. Тони Стораро е цар по кръчмите, работяга, но спи с жена си и не произвежда никакви скандали.

Милко след Вип Брадър до преоткриха, доста започнаха да го канят, но го питат главно за прословутия бостан. Ако беше някой педерас с хипстърски очила, градски човек, щеще да каже че отглежда био-дини от изчезващ вид в екозащитена територия и ги дава на домовете за сираци. Ама Милко е от народа, казва че се хванал с тия дини, колкото да се занимава с нещо.

Публикувана на 01/10/11 01:26 http://feedproxy.google.com/~r/nname/~3/nb8jaJf_d-E/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване