01/17/11 20:35
(http://ruslantrad.com/)

Реакции в арабската преса за Жасминовата революция

Бунтът в Тунис, раздирал държавата през последния месец получи своето кръщение по улиците на столицата Тунис, където истинското народно недоволство се сблъска с полицейската защита на стария режим. Хората и жертвите по тези улици дадоха името на този бунт – Жасминова революция, заради красивото цвете жасмин, цъфтящо в Тунис. Арабската преса е буквално залята с публикации за протестите в Тунис, които доведоха до падането на президента Бен Али. Мненията варират от анализиране на създалия се вакум в обществото, до това как може да повлияе на властта на останалите арабски лидери. The Economist и Meedan правят едно хубаво обобщение.

В туниския всекидневник “Ал-Сабах”, журналистът Мохамед ал-Тауир, пише с гордост:

Синовете на нашия народ показаха на света още веднъж, че по мирен начин, без всякакъв екстремизъм и насилие, нищо не може да спре желанието на народа за свобода, демокрация и социална справедливост.

Статия на Джон Азиз в ливанския опозиционен вестник “Ал-Ахбар”, показва някои уроци, които могат да се научат от въстанието в Тунис:

Всяка капка кръв, пот и разкъсана от куршуми плът показаха, че нео-консервативният модел не е наред, че демокрацията може да дойде и без чуждестранни кораби, без да се налага националното знаме на САЩ, без усмихнатите лица на Джей Гарнър и Дейвид Петреъс. Второ, демокрацията може да надрасне военните репресии, фундаментализъм и без ситуацията “един човек, един глас…един път!”

Абдел Бари Атуан, главен редактор на “Ал-Кудс Ал Араби”, пан-арабски всекидневник, поздравява тунизийците за свалянето на Бен Али:

Благодаря на тунизийците. Благодаря на всички загинали, превърнали се в мъченици, чиято кръв помогна за постигането на тази върховна победа. Благодаря на армията, която обърна гръб на тираните и застана до хората, чието желание за поддържане на стабилността на страната е над всичко.

В излизащия в Лондон арабски вестник “Дар ал-Хаят”, Мустафа Зейн критикува Бен Али за провалите му като лидер. Редакторът на “Ал-Уатан”, излизащ в С. Арабия всекидневник, твърди, че протестите не са свързани само с цените на хранителните продукти, а с несправедливостта, царяща в редица други режими, узрели за промяна:

Всеки наблюдател на събитията от не-арабски народ би отбелязал, че въпросът за цената на хляба е дал искрата на тези протести. Във всяка страна, която бе станала арена на демонстрации за стандарта на живот, фокусът бързо се измества към гражданските свободи и корупцията…Оказва се, че повечето държави са на път да бъдат подложени на оранжева революция, ако нещата продължат, както досега.

Бурхан Галиун, сирийските писател, който живее във Франция, анализира Бен Али и провалилата му се власт, в туниския вестник “Ел-Шурук”:

Въстанието в Тунис, което бушуваше през последния месец, не беше изненада за никой, освен управляващите елити, които убедено вярват, че са открили вълшебната формула, която ще им даде възможността да останат на власт до край и да предотврати промяната, която бе така чакана след падането на президента Хабиб Бургиба. Тази формула се прилага от повечето арабски режими, който се взима от китайския модел, съчетаващ в себе си два елемента: първо, ограждане на политиката от публичната сфера, като се забранява гражданската активност на обществото и второ, контролира се икономиката, независимо дари чрез чуждестранни инвестиции, натрупване на богатства чрез измами или друг метод.

Тарик ал-Хамид от “Ал-Шарк Ар Аусат” предупреждава за опасността първоначалното вълнение да доведе до нежелани резултати:

Това, което прави тези развиващи се събития сериозни е, че поради затворения характер на властта, никой не знае дали протестите, залели улиците, са организирани или спонтанни. Не знам дали това ще завърши със замяна на една диктатура с друга, дали тази вълна от недоволство ще доведе до реално подобрение. Не знаем дали непроницаемият Тунис от вчера е отворил затворените си врати, нито дали няма да падне още по-дълбоко в дълбините на непознатото, което да добави още една трагедия към безкрайните трагедии на арабския свят.

Публикувана на 01/17/11 20:35 http://ruslantrad.com/?p=7451
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване