01/18/11 20:04
(http://ruslantrad.com/)

Първа седмица на “Цветята на Корана”:Няколко филма,които препоръчвам да гледате

Тази година филм феста “Цветята на Корана” предлага за пореден път силни филми от Близкия изток и Северна Африка. Тъй като началото на третото издание е в четвъртък, на 20 януари, ето няколко заглавия, които препоръчвам през първата седмица на феста. Датите, които виждате, са отнасящи се за първата седмица, като всеки филм има поне още една прожекция до февруари.

Също така, организаторите са подготвили един маратон от 90 минути от късометражно кино, който препоръчвам да видите. Той ще се случи на 23.01 /нд./ от 19.30ч. в Dada Cultural Bar.

On the Way to School – Iki dil bir bavul (21.01 /пт./ – 19.00ч. – Евро синема, 25.01 /вт./ – 19.30ч. – Червената къща)

/2008/, Турция-Холандия, 81’

реж. Йозгюр Доган и Орхан Ескикьой

Турски и кюрдски език, с български субтитри

Един безкрайно топъл филм за взаимоотношенията между учител и неговите ученици. Емре току-що е завършил университет и е изпратен да преподава турски на кюрдските деца в забравено селце. Проблемът идва, когато учителят разбира, че децата не говорят турски. Емре пък няма никакви познания по кюрдски. Всеки от тях ще трябва взаимно да обучава другия и с цената на много недоразумения и забавни ситуации да постигнат разбиране.

Награди и номинации:

МФФ „Златен портокал” – Анталия – награда за дебют; МФФ Анкара – Специалната награда „Махмут Тали Йонгьорен”; МФФ на колела – „Сребърен бик”; МФФ Адана – Голямата награда на журито

Солта на морето- Salt of This Sea (22.01 /сб./ – 18.30ч. – Евро синема)


/2008/, Палестина-Белгия-Франция-Испания-Швейцария, 109’, реж. Анмари Ясир

В ролите: Сухейр Хамад, Салех Бакри, Уалид Абдул Салам

Арабски език, с български и английски субтитри

Сорая е родена в Бруклин в семейството на бежанци от Палестина. Тя разбира, че всички спестявания на дядо й са замразени в банкова сметка в Яфа. Това е основателна причина за Сорая най-сетне да посети родината на своите предци. След дълги процедури на летището, тя е допусната в страната.  Предстои й приятна среща с Емад, младеж, чиято мечта е веднъж завинаги да напусне територията на Палестина.

Награди и номинации:

МФФ Сан Себастиан – Специална награда за Анмари Ясир; МФФ Дубай – награда за сценарий; МФФ Кан – Официална селекция; МФФ Трайбека – Официална селекция; МФФ Лондон – Официална селекция

Дългото пътешествие – Le Grand Voyage (24.01 /пн./ – 19.00ч. – Евро синема)


/2004/, Франция-Мароко, 108’, реж. Исмаел Феруки

В ролите: Никола Казале, Мохамед Маджд, Камел Белгази, Атик Мохамед

Арабски и френски език, с български субтитри

Баща и син се отправят с кола от дома си във френско предградие към Мека. Двамата са доста необичайна двойка спътници – разликата във възрастта им съвсем ясно проличава в отношението им към традициите и приоритетите в живота, както и в начина, по който говорят – бащата използва марокански диалект, а синът му отговаря на френски.
В хода на разговора Реда научава защо вместо да прелетят разстоянието със самолет, ще трябва да  прекосят седем страни с кола – дългото пътуване ще му даде възможност да изпита стойността на поклонничеството и така самият той да се почувства по-ценен.
Няколкото нежелани спътници, които  ще качат по пътя, внасят хумор и свежест в дългото пътуване.

Награди и номинации:

МФФ Венеция – награда „Луиджи де Лаурентис”; МФФ Мар дел Плата – награда за най-добър филм и най-добър актьор /Мохамед Маджд/, МФФ Нюпорт – награда за най-добър актьор /Никола Казале/; БАФТА – номинация за чуждоезичен филм; МФФ Маракеш – номинация за „Златна звезда”

Нарове и смирна- Pomegranates and Myrrh (25.01 /вт./ – 19.00ч. – Дом на киното)

/2009/, Палестина, 95’, реж. Наджуа Наджар

В ролите: Хиам Аббас, Ясмин Ал Масри, Уалид Абдул Салам

Арабски език, с български и английски субтитри

Свободолюбивата танцьорка Камер се омъжва за затворника Заид и остава далеч от всичко, което обича, докато един ден не започва отново да танцува, противопоставяйки се на всички обществени норми. Когато се завръща на сцената Камер се сблъсква с Каис, палестинец, който я е заменил като главен хореограф. Между двамата прехвърчат искри, от които пламва страстен танц. Нещата се усложняват, когато става ясно, че присъдата на Заид ще бъде удължена.

Награди и номинации:

МФФ Сан Себастиан – Специална награда за Наджуа Наджар; МФФ Мускат – награда за най-добра актриса /Ясмин Ал Масри/ и награда за операторско майсторство; МФФ Рабат – наградата „Юсуф Шахин” за най-добър филм и награда за най-добра актриса /Ясмин Ал Масри/

Публикувана на 01/18/11 20:04 http://ruslantrad.com/?p=7464
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване