01/20/11 17:52
(http://ikonomika.org/)

НЕК не може ли да оптимизира?

НЕК иска вдигане на цената на тока, за да може да инвестира повече в мрежата си. Похвално е, че компанията се сети за нуждата от инвестиции – макар че със закъснение, след като заради липсата на инвестиции през миналата година спря тока около Бургас, в разгара на туристическия сезон.

Обаче, похвалната цел не означава, че трябва да се дават повече пари на НЕК. Енергетиката трябва да положи усилия за оптимизация на своите разходи – да спре да се занимава със съмнителни проекти (Белене), да има прозрачност и конкурентност при търговете, да си оптимизира разходите за труд. В цялата икономика се оптимизира персонал – не и в енергетиката. В същото време, заплатите в енергетиката вече станаха най-високи в цялата икономика.

Не е ясно и защо в момента се инвестира в скъпи алтернативни енергийни източници (които произвеждат скъп ток), при положение, че се твърди, че в бъдеще себестойността им рязко ще поевтинее. Не може ли да се изчака и да се инвестира след поевтиняването?


НСИ: Месечни заплати по сектори, септември 2010





Блогът за икономика 2010

Публикувана на 01/20/11 17:52 http://ikonomika.org/?p=5171
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване