01/21/11 12:48
(http://ruslantrad.com/)

Наемници от Швеция и Германия използвани от Бен Али?

Както писах, залавянето на няколко души, за които се предполага, че са част от наемна група, работила за режима на Бен Али, отвори множество въпроси в Тунис.

Само през последните няколко дни бяха арестувани граждани на Швеция и Германия, отговорни за убийствата на няколко души, участвали в протестите срещу Бен Али. Най-интересното е, че официално те са записани, като туристи в Тунис. Тревожни са слуховете, че тези хора са само една малка част от наемниците, работили за правителството. Последните данни сочат, че една група са от Сърбия – хора, наети именно, за да помагат на режима да държи изкъсо своите граждани.

Вчера прочетох публикация в “Ел-Ахбар”, че бивши членове на “Армията на Южен Ливан” (ливански милиции, подкрепяни от Израел от 1982 до 2000 г., и използвани за борба с Хизбула и ООП)са влезли в Тунис, като наемници. Това може да има нещо общо и с новините от израелския сайт Ynet, според които израелските туристи не са се изнесли изцяло и Тел Авив може да използва наемници, за да ги предпази- тактика, която е напълно нормална за една държава с много врагове и не бива да се пропуска, като възможност.

Бившата власт, разбира се, не се е отказала толкова лесно. Само вчера е имало няколко сблъсъка между армията и бившата президентска гвардия на Бен Али.

Да се върнем на “туристите”, използвани от режима, за да стрелят по тълпите в столицата Тунис. Клипът по-долу, направен от EuroNews Arabic показва побой над трима души с шведски паспорти, както и техният арест, защото са намерени снайпери в багажа им. Шведското правителство разбираемо реагира остро на новината, че граждани на кралството са били бити от тунизийската полиция, но откриването на снайпери, пистолети и патрони са неща, които нито една държава не би се съгласила.

Ройтерс съобщава, че тези шведи и германци били отишли на лов за диви свине в Тунис, като пристигнали преди седмица. Много интересна информация, която лично ме кара да се подсмихвам – аз не бих отишъл на лов в размирна страна, нарамил снайпер, имайки предвид, че се знае официално за съществуването на наемна войска, убивала цивилни по време на протестите. Интересно е, че европейски наемници не се използват за първи път. Двама норвежци бяха осъдени в Конго през 2009 г. именно заради дейността си на наемници.

Публикувана на 01/21/11 12:48 http://ruslantrad.com/?p=7487
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване