01/27/11 17:25
(http://ruslantrad.com/)

Балансирано за балансираната българска външна политика

Първосигналността като основополагащ принцип

във външната политика на държава членка на Европейския съюз

Мая Ценова

Ни в клин, ни в ръкав… Но пък може би и напълно премислено и съзнателно… Коментирайки как България да се предпази от терористични актове, подобни на този на летище „Домодедово” в Москва, премиерът на една държава членка на Европейския съюз обяви на всеослушание: „Ние разчитаме на балансираната си външна политика – с арабския свят, с Палестина, с всички държави там сме в изключително близки, приятелски отношения. Арабският свят прави бизнес в България, на всеки ъгъл има дюнер. Надяваме се в това отношение да го отчитат хората, които взимат тези решения за подобни актове, когато те ги взимат централизирано, се наблюдава и поведението на дадени държави. Затова считам, че България води много добра балансирана и партньорска политика.” (http://focus-news.net/?id=n1485167)

Съжалявам за дългия цитат, но в него просто нищо не е за изпускане. И главно контекстът, последователността на причинно-следствената връзка.

Facebook групата "Arabs in Bulgaria" застана зад мнението,че Бойко Борисов е обидил с думите си арабите, живеещи в България.

С други думи, въпреки че коментаторите и политиците по света отнесоха атентата на „Домодедово” към вътрешно-руските работи, България в лицето на своя премиер смята, че източникът на терористична заплаха за света, включително за България, е арабският свят, дори в частност Палестина! (През последните двайсетина години, откакто през  1988 ООП на практика призна Държавата Израел, отказвайки се от идеята за създаване на единна демократична държава за араби и евреи върху цялата територия на Палестина и приемайки да се създаде палестинска държава върху окупираните през 1967 г. палестински територии, няма случай с палестински атентат в чужбина.)

Оставям настрана между кого и кого балансира България при положение, че са посочени арабският свят и Палестина – може да се приеме логично, че освен тях понятието „всички държави там” включва единствено още Израел. И е факт, че България полага усилия за балансирана външна политика между двете страни на конфликта в Близкия изток, т.е. „там”. Но какво би могло да означава „хората, които вземат тези решения за подобни актове”, при това „централизирано”?! Значи ли това, че според цитираното изявление държави от арабския свят вземат централизирано, т.е. държавно решение за „подобни актове” – т.е. като взрива в „Домодедово”?! За последната една година имаше случай на централизирано, т.е. държавно решение за акция в близкоизточна държава срещу високопоставен служител на палестинските служби за сигурност, но държавата, която взе решението и чиито служби извършиха тази акция, просто не беше арабска.

Колкото до привличането на арабския свят да прави бизнес в България като способ за гарантиране на българската сигурност против терористични акции, не мога съвсем точно да си представя как ще преглътне Кувейтският фонд за развитие да го сравняват с дюнерджийница на ъгъла. Но, простете, г-н Премиер, че въпреки своята простосмъртност си позволявам все пак да имам мнение: никак не завиждам на Вашия -и наш- външен министър.

Публикувана на 01/27/11 17:25 http://ruslantrad.com/?p=7538
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване