01/31/11 10:07
(http://ivanbedrov.com/)

Салам с образа на Twitter

“Когато правителството ти изключи всички комуникации, вече е  време да изключиш правителството си!” Това написа преди три дни един потребител на социалната мрежа Twitter по повод събитията в Египет (стр. 10). После се появиха съобщенията за Египет, в които повечето думи изглеждаха все едно са маркирани с черен коректор. Тези черни правоъгълници бяха използвани като знак на протест срещу цензурата на египетските власти. Разбира се, че нито една власт няма ресурсите да преглежда всички съобщения в интернет и да заличава само неудобните думи. И понеже и властта в Египет знае това, реши да затвори изцяло достъпа до социалните мрежи. Неуспешно.

През 2011 г. комуникациите вече са неизменна част от всекидневието и забелязваме присъствието им само когато… отсъстват. И тогава идват решенията - хората в Египет започнаха отново да набират през модем телефонни номера и след онова забравено вече електронно жужене да се свързват с интернет. Солидарни потребители от цял свят започнаха да изпращат адреси на прокси сървъри, с чиято помощ за известно време египтяните могат да влизат в неблокирани от властите сайтове и през тях отново да стигат до социалните мрежи. Резултатът е, че текстовите съобщения, снимките и кратките видеоклипове в Twitter са най-богатият източник на информация за събитията в Египет. Същият модел дори беше приложен и от световните информационни гиганти, като CNN и BBC, които отвориха секции в сайтовете си и предоставят буквално през секунди също така кратки съобщения и снимки от многобройни автори.

И все пак това не е Twitter революция. Много е удобно за медиите (включително българските) да обясняват всичко с новите технологии. По телевизиите дори показват карти на “интернет революциите” по света от последните няколко години. Никой не нарича въстанията в началото на 20 век “радиореволюции” въпреки огромната мощ, която е имало радиото в онези години. Същото е и със събитията от времето на бума на телевизията през втората половина на 20 век. Социалните мрежи помагат на света да научава много повече и много по-бързо за събития на хиляди километри. Така е и сега с Египет. Истината е, че нито Twitter, нито Facebook извадиха хората на улицата, но това е лесното обяснение за медиите.

Тази симпатична наивност прикрива страха от споменаването на истината. Има само една дума, с която наричаме причината и за въстанието в Египет, и за всички подобни прояви на народно недоволство. С тази дума наричаме това, което е отнето на хората от улиците, и това, за което те излизат на улицата - свободата. Тази дума обаче не я чувате често. И медиите не я използват често. Защото споменаването й може да провокира въпроси за свободата в България. Може да провокира и отговори. И те да не ни харесат. А много по-удобно е да си затвориш очите, да обясниш всичко с “интернета” и очаквайки поредния сериал, да се зарадваш искрено на рекламата, в която един телевизионен Санчо Панса отговаря на репликата за свободата с думите “И салама си го бива”.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване