02/04/11 17:54
(http://ruslantrad.com/)

Декларация на египетските младежи от площад “Тахрир”

Ние, протестиращите от 25 януари насам, събрани на бдение на площад „Тахрир”, остро осъждаме наглото нападение срещу нас, извършено от наемниците на Националната партия на мястото на бдението ни в сряда, 2 февруари, под прикритието на демонстрация в подкрепа на президента Мубарак. Нападението продължава и в четвъртък, 3 февруари. Съжаляваме, че някои египетски младежи са на страната на изнудвачите и престъпниците, които Националната партия обикновено наема по време на избори и които те агитираха против нас, след като пуснаха множество лъжи, които режимът и неговите медии разпространяват за нас и нашите цели, призоваващи към промяна на политическия режим, която да гарантира на нас и на всички граждани свобода, достоен живот и социална справедливост – цели, които са и на този народ. Поради това искаме да изясним следното:

Първо, Ние сме група египетски младежи – мюсюлмани и християни, преобладаващото мнозинство от нас не принадлежат към политически партии, нито са осъществявали политическа дейност досега. Нашето движение включи и старци и деца, селяни, работници, хора на свободните професии, студенти и чиновници-пенсионери. Нашето движение не може да бъде квалифицирано като платено или марионетка на шепа хора, тъй като милиони се отзоваха на нашите лозунги за сваляне на режима и се присъединиха към нас във вторник в Кайро и в центровете на провинциите и това бе проява, в хода на която не бе отбелязан и един единствен случай на насилие, нападение срещу имущество или посегателство на някого срещу някого.

Второ, Нашето движение бива обвинявано, че се финансира отвън, че се снабдява от САЩ, че е възникнало, инспирирано от „Хамас”, че е под ръководството и организацията на водача на Националното сдружение за промяна Мохамед Барадей, и накрая, но не на последно място, че се направлява от „Мюсюлманските братя”. Самата съвкупност от обвиненията в този им вид доказва, че те са фалшиви. Всички протестиращи са египтяни с ясни и определени национални цели. Протестиращите нямат никакво чуждестранно оръжие или оборудване, както твърдят агитаторите. А широкият отклик, който то среща сред хората, показва, че това са същите цели на масата египтяни като цяло, а не на някоя вътрешна или външна организация или формация.

Трето, режимът и неговите платени медии в лъжи и клевети обявяват, че отговорност за напрежението и нестабилността, на които бяха свидетели египетските улици през последните дни, а оттам – и за щетите, които това нанася на  нашите интереси и на интересите на нашата нация и нашата сигурност като цяло, носят протестиращите младежи. Но не мирните протестиращи освободиха престъпниците от затворите, за да създадат атмосфера на плячкосване и мародерство по улиците на Кайро. Не протестиращите наложиха полицейски час, който започва в 3 ч., и прекратиха работата на банките, хлебопекарните и бензиностанциите. Когато протестиращите организираха своята многомилионна демонстрация, тя излезе в най-добра организация и пълен ред и завърши мирно. Не протестиращите убиха през последните дни 300 души, някои от които с бойни патрони, и раниха над две хиляди.

Четвърто, във вторник вечерта президентът Мубарак застана срещу нас, за да заяви, че няма да се кандидатира за следващите президентски избори, ще бъде направена поправка в два члена на конституцията и ще се води диалог с опозицията. А официалните медии ни нападнаха, когато отхвърлихме неговите „отстъпки” и решихме нашето движение да продължи. Искането за незабавно оттегляне на Мубарак не е личен въпрос – в него ние се основаваме на ясни причини, в това число:

Обещанието, че няма да се кандидатира, не е ново. Когато стана президент през 1981 г., Мубарак обеща че няма да се кандидатира за повече от два мандата, за да продължи след това повече от 30 години. Освен това речта не даде никакви гаранции, че няма да се кандидатира синът му Гамал, който до този момент остава член на управляващата партия и може да издигне своята кандидатура в избори, които биха били не под контрола на съдебната власт, тъй като речта изобщо не спомена за промяна в член 88 от Конституцията. Също така според речта нашето движение е заговор на сили, работещи против интересите на отечеството, като че ли да се откликне на исканията на масите е срамно и позорно. Що се отнася до диалога с опозицията, колко пъти през изминалите години режимът е твърдял, че ще проведе диалог, а нещата са приключвали с това, че държавата на Мубарак е продължавала по пътя на тесните интереси на господстващите в нея.

Така се стигна до събитията от сряда, които потвърдиха правилността на нашата позиция. Докато речта на президента обещаваше, ръководителите на неговия режим уреждаха с изнудвачите и представляващите опасност наемници заговора за варварското нападение на площад „Тахрир” с хладно оръжие и коктейли „Молотов”, съпровождани от членове на Националната партия, които стреляха с автоматично оръжие срещу невъоръжените демонстранти, обкръжени на площада, и в резултат на това имаше поне седем убити и стотици бяха ранени, в това число имаше и тежки наранявания, за да се сложи край на нашето национално народно движение и да се създаде предпоставка за запазване на сегашното положение.

Нашето движение е египетско.

Нашето движение е легитимно.

Нашето движение продължава.

Младежите от бдението на пл. „Тахрир”

Публикувана на 02/04/11 17:54 http://ruslantrad.com/?p=7677
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване