02/06/11 14:31
(http://www.azcheta.com/)

Масови протести в Обединеното кралство против затварянето на библиотеки


Масови демонстрации и обществени акции се проведоха вчера в цяла Великобритания  в подкрепа на каузата „Спасете нашите библиотеки”. Общественото движение е инициирано спонтанно като реакция на решението на британското правителство да затвори 450 библиотеки в страната, предадоха елитни британски медии като The Telegraph и Guardian.
Англия стана арена на повече от 80 събития в различни области – протести, литературни четения и други събития с участието на граждани, писатели и други бяха само част от дейностите, състояли се във вчерашния ден, обавен за Национален ден за спасяване на библиотеките.
Пред библиотеката в лондонския квартал Сиднъм бяха пуснати 26 балона с по една буква от азбуката във всеки от тях – акт, който символизира приноса на библиотеките за ограмотяването на обществото. В графство Глостършър група от писатели и поети се качиха на самолет, осъществявайки летящ тур на авторите. По този начин те успяха да присъстват на всички 43 събития в областта, провеждани през деня. Междувременно, в Шотландия се проведе масова демонстрация пред Парламента, предвождана от писателката на детски книги Джулия Доналдсън („Груфало”).
В протестите взеха участие и други автори като автора на фентъзи трилогията „Тъмните му материи” Филип Пулман, Кейт Мос, носителка на British Book Award за книгата си „Лабиринт”, Г П Тейлър и Мери Хофман.
Решението за затваряне на библиотеките е една от мерките за съкращаване на разходите по областните бюджети. Библиотеките изискват най-много разходи от всичи културни и спортни проекти, финансирани от общинските съвети. Против решението на министрите да премахнат изискването  за задължително финансиране на библиотечната дейност от страна на местните власти се обявиха представители на Консервативната партия. Консерваторът Ед Вейзи определи действията като „заплаха за всички, които някога са се интересували от четене”.
Окончателното решение ще бъде гласувано от министрите през пролетта.

Масови демонстрации и обществени акции се проведоха в събота, 5 февруари, в цяла Великобритания  в подкрепа на каузата „Спасете нашите библиотеки”. Общественото движение е инициирано спонтанно като реакция на решението на британското правителство да затвори 450 библиотеки в страната, предадоха елитни британски медии като The Telegraph и Guardian.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване