02/08/11 18:52
(http://radankanev.blogspot.com/)

Стопанска политика 2011 или "Тихо ми пази ...


... и стискай устни", както се пее в един актуален хит от жанра софт-порно-фолк (линк за ценителите).

Да видим как звучи това от устата на премиера:

Премиерът призова през 2011-та година "да стискаме зъби". През 2012-та година обаче ще започнат да излизат "проектите, които ще дадат добри резултати" и магистралите ще доведат инвеститори в страната.

Ами, да. Почти същото е. Но не е толкова открито-еротично и, да си признаем, е още по-далеч от реалността.

Доколкото разбирам, инвеститорите са в Карнобат и чакат да се свърже магистралата с кръговото на Стара Загора, за да залеят страната с пари, пардон, "кинти" или може би "мънгизи". Карнобат би трябвало да процъфтява с толкоз инвеститори, блокирани там - може би от скука ще врътнат една писта за "Формула 1" или поне "Формула 2"?

Но нека да опитам сериозно, колкото и да е трудно при подобна заявка.

1) Никой не знае кои са "проектите" и какви "резултати" ще дадат. Празни приказки обаче не хранят.

2) "Магистралите" (ех, това множествено число) няма да са готовИ през 2011, не и през 2012. Ако тях чакаме, явно ще трябва да пазим тихо още петилетка поне ...

3) От няколко месеца слушаме постоянно за една спортна зала, която не е повече от един зле разположен и доста ненавременен проект на предишното правителство. Досега "красавицата" е глътнала повече от 100 милиона и е донесла нула. Нула ще донесе и през 2011, със сигурност. От 2012 натам ще носи най-вероятно умерена загуба и значителни печалби за няколко хитреца от "Национална спортна база" ЕАД или подобна структура. Айде стига с тази зала. Има я, за добро или лошо. Толкоз.

4) Междувременно потреблението в страната, особено инвестиционното потребление, продължава да спада неудържимо, заедно с търговските обороти и печалбите на производителите, които пласират на местния пазар.

5) Розовите отчети от износа се дължат преди всичко на продукция с ниска добавена стойност и повишени през 2010г. цени на международните пазари. Между другото, износът все още не е достигнал нивата от 2008...

6) Най-малко три основни отрасъла - строителство, животновъдство и хранителна промишленост - не дават признаци на съживяване, а малките играчи в тях все по-бързо напускат пазара. Няма страшно, "Главболгарстрой" ще остане, особено ако наистина им възложат и нов стадион.

Особено тревожни са данните за влошен бизнес климат, все по-ограничена пазарна конкуренция, картели в почти всички ключови браншове и упорито намаляване на оборотите и заетостта в малките и средни предприятия.

Няма лошо да стискаме зъби по време на криза. Това е разумно решение - и за семействата, и за фирмите, и за държавата. Но да стискаме зъби в името на празни приказки и шменти-капели е не е разумно.
.
Публикувана на 02/08/11 18:52 http://radankanev.blogspot.com/2011/02/2011.html
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване