02/12/11 02:30
(http://komitata.blogspot.com)

Петъчно кино -TILT

TILT е най-добрият български филм, правен след 90-та година, който съм гледал.

Дзифт“ беше поносим. „Източни пиеси“ и „Мисия Лондон“ не съм ги гледал.

Във филма участват млади актьори, които не са ми познати, но разбрах, че били звезди от сериалите, които вървят в момента. Справят се отлично! Особено актрисата, която го раздава типичната бунтарка от епохата.



Историята е за една компания момчета, почти мои връстници ;-), които се кефят на скейтбордове, видеокасети и хубава музика и правят по някой лев от далаверки покрай дребен бандит.

Скейтовете обаче са рискована работа, особено когато си ги правиш сам, и лека злополука завързва в един сюжет много разнообразни герои.

Аз бдях много усърдно, за да видя, дали ще има някакви разминавания с епохата. Общо взето нямаше, като изключим чешките трамваи преди 90-та и мобилните телефони малко след 90-та. И гардеробът също изглеждаше пипнат, макар и твърде луксозен за времето си. Паметникът на съветската армия върши идеална работа като декор и припомня какво беше отношението към него от нормалните граждани.

Жаргонът е представен много реалистично. Разни думички като „лебедар“ не бях чувал от дълго време.  Имал съм същите чанти и якета, които се моткаха по екрана. Реалистично е представена и народната милиция, в гонитба след частници и хулигани.

Бурният исторически фон не е преекспониран и е просто чудесно платно, върху което да се разгърне действието.

Емигрантските сцени и образи са достойни за цял отделен филм, както и първата секс сцена в български филм, която изглежда съвсем като истинска.

снимка - страницата на филма във Фейсбук

Не казвам, че е брутална като в сръбски филм, а просто че е реалистична, правите разлика, нали ;-)

Саундтракът е много як, но нямам идея кой пее, защото така и не заобичах музиката от 80-те, с малки изключения. Аз тогава бях голям консерватор и слушах Бах, Моцарт, Гершуин, „Битълс“, „Пинк Флойд“ и т.н., дори „Депеш“ не харесвах особено.

В центъра на сюжета е любовната история, която, както се очаква винаги от нея, свързва „най-неподходящите“ хора, по „най-неподходящия“ начин, на „най-неподходящото“ място и почти в „най-неподходящото“ време.

И с умиление наблюдаваме как героите се борят с много зловещи и могъщи сили в името на любовта си.

Финалът ми идва малко мелодраматичен и бяга от железния реализъм на останалата част от филма, но вероятно ще се хареса, а и кой сезон сме, хора... в момента цялата индустрия за сърчица и романтика върви на пълни обороти.



Публикувана на 02/12/11 02:30 http://feedproxy.google.com/~r/komitata/~3/WnktCBbPXNU/tilt.html
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване